De PL36 is de opvolger van de PL81 die in de eerste televisies van na de tweede wereldoorlog gebruikt werd. De PL81 was ontworpen als lijneindtrap in de eerste televisies, maar werd ook gebruikt als push pull eindtrap in audio versterkers (de audiobuis die toen beschikbaar was, de EL41 had slechte eigenschappen indien in een push pull versterker gebruikt). De dissipatie van de buis was beperkt tot 7.5W (anode) en 4.5W (schermrooster) met een maximale anodestroom van 180mA (45mA bij gebruik als audioversterker). De buis werd in 1951 op de markt gebracht.
De PL36 werd hoofdzakelijk in televisies gebruikt. Bij ons werden de gloeidraden in serie gevoed (300mA serieketen direct aangesloten op de netspanning). In Australie daartegenover werden de gloeidraden in parallel aangesloten en werden de gloeidraden allemaal met 6.3V gevoed. De 6CM5 is de australische versie van onze PL36. De kode van de PL36 (25V 300mA gloeispanning) is 25E5 (en niet 25CM5).
Vergelijkbare buizen zijn de E235L en EL360. De E235L is een SQ-buis van Telefunken (special quality = long life) die geen anodeaansluiting boven de buis heeft. De EL360 is vergelijkbaar met de EL36 maar heeft nauwere toleranties en werd in speciale toepassingen gebruikt (modulator voor radar, spanningsstabilisator in labovoedingen, enz).
De PL36 en 6CM5 zijn buizen die ontworpen zijn geweest om in classe C te werken en het is moeilijk de buis te temmen om lineair te werken (er zijn minder problemen met zijn opvolger, de PL500). Er is een hoge stuurspanning nodig van 42Vpp om tot een maximaal vermogen te komen.
- Strip van een defekte PL36
- De inwendige van een PL36 is zeer interessant. Men merkt vooral dat het schermrooster en stuurrooster eenzelfde spoed hebben. Dit is belangrijk voor de werking als lijneindtrap (het schermrooster vangt weinig electronen zodat het rendement van de buis hoog is), maar dit heeft ook als gevolg dat het schermrooster een grote invloed heeft op de anodestroom.
- Schakelingen met PL36
- De PL36 is een buis die in zeer grote aantallen gemaakt is geweest en er was altijd voldoende stock (de buis ging blijkbaar niet vaak defekt zodat er snel overstock was). Het is dan ook niet verwonderlijk dat de buis in verschillende versterkers van kleine fabrikanten is terecht gekomen. De PL36 was veel goedkoper dan de specifieke audiobuis, de EL34.
- Circlotronschakeling van Philips
- De PL36 komt best tot zijn recht in een circlotronschakeling. Dit is een push pull uitvoering van de cathodevolger. Deze pagina bevat verschillende circlotronschakelingen, waaronder één van Philips uitgerust met PL36.
- Eigen circlotronschakeling
- Ik heb meegeholpen om deze schakeling op punt te stellen, ik beschikte over een aantal PL36 en sonorisatietransformatoren.
|