De EL509 is een buis die de goede eigenschappen van een lijneindtrap combineert met een normale voedingsspanning van 6.3V. Hier bespreken we de versie met magnovalvoet (originele uitvoering). |
-
De EL509 (of PL509 voor seriekring 300mA) is de laatste buis uit deze reeks.
Later zal er nog een verbeterde PL519 komen die een hogere anodedissipatie heeft en beter bestand is tegen de zeer hoge spanning tijdens de lijnterugslag.
Originele of equivalente buizen
De buizen die in lijneindtrappen van oude televisies gebruikt werden hadden interessante eigenschappen die ze ook heel geschikt maken voor hifi versterkers.
|
Met een schermroosterspanning van 50V haalt men reeds een anodestroom van meer dan 300mA (ruim voldoende voor een vermogen van 70W in een push pull versterker)
De grafiek is bedoelt voor een schakeling met schermroosterstuuring ("enhanced triode"). De stuurroosterspanning bedraagt 0V maar men kan de schermroosterspanning wat verhogen (tot maximaal 150V) als men een negatieve stuurroosterspanning gebruikt. Met de stuurroosterspanning op 0V heeft men echter de hoogste gevoeligheid van de buis (hoogste versterking).
Men kan ongeveer dezelfde eigenschappen bekomen met een meer normale sturing op g1. De stuurroosterspanning moet dan voldoende negatief zijn zodat de spanning niet positief wordt bij de signaalpieken. De schermroosterspanning kan maximaal 160V bedragen (gestabiliseerd).
De PL519 is een beam tetrode met de wikkelingen van het schermrooster in het verlengde van die van het stuurrooster. De buis heeft daardoor een zeer hoog rendement, zeker als de buis lineair gebruikt wordt (audio toepassingen) want het schermrooster vangt weinig electronen op.
Een versterker met EL509 wordt hier besproken (gebouwd rond 2000, originele uitvoering van de eindbuizen met magnovalvoet).
Omdat de vraag naar EL509 hoog blijft zijn er fabrikanten die buizen op de markt gebracht hebben, maar met de meer gebruikte octalvoet. Dit is de EL509 met octalvoet.
Rastereindtrappen
De rastereindtrappen hebben soortgelijke eigenschappen als de lijneindtrappen, maar bij een lager outputvermogen. Ze werden weinig als eindtrap gebruikt, terwijl ze ideale eigenschappen hebben. De rastereindtrappen zijn zelfs meer lineair, want de rasterspoelen worden niet geschakeld gestuurd zoals de lijnspoelen, maar met een lineair oplopende zaagtandspanning (de rasterspoel gedraagt zich als een ohmse weerstand bij een frekwentie van 50Hz).Ik heb een zeer goede 2*12W versterker gebouwd met viermaal PCL805 (rastereindtrappen van zwart-wit televisies), de schakeling staat hier. Deze buizen hebben een ingebouwde triode, waardoor een aparte triodebuis niet nodig is.
De PL508 was oorspronkelijk een rastereindtrap voor kleurtelevisie. Het maximaal vermogen is beperkt (anodedissipatie beperkt tot 12W), maar de buizen hebben anders dezelfde eigenschappen als de PL504. Deze buizen zijn moeilijker te vinden en sommige buizen hebben misschien al een verminderde emissie, waardoor het moeilijk is de buizen te paren. Met een paar NOS buizen haal je gemakkelijk een vermogen van 15W per kanaal.
Publicités - Reklame