
Monobloc versterker met PCL805 en bluetooth ontvanger
Configuratie: symmetrische serie push pull

Detailbeeld van een versterker met 4 EL504 voor een vermogen van 15W
Anodespanning: 280V, schermrooster: 125V, stuurrooster: -27V

Detail zicht op een kleine push pull versterker met PCL805
met led-verlichting in het buisvoet

Monobloc testversterker hier tijdelijk gebruikt als computerversterker


Basis voor een buizenversterker: een outputmodule (hier met twee EL508), getransistoriseerde voorversterker en fase omkeertrap en gecompenseerde schermroostervoeding (met PCL805).

Buizen voor de afbuiging:
originele PL519, PL519 laatste versie, PL504, PL508
Anode dissipatie: 35W, 40W, 16W, 12W
De maximaal toegestane dissipatie kan overschreden worden in lineaire werking

Kleine buizenvoorraad: PCL805, ECL805, EL508, EL504, EL300, PL519, EL509S en zonder verpakking KT77, EL84, EL83, ECC81, ECC82, 6V6,...
|
Inleiding bij de keuzen van vermogensbuizen.
Enkelvoudige pentodes en tetrodes, laag vermogen
- EF80
Om de kosten van televisies te beperken moest het aantal verschillende buizen laag blijven. De EF80 paste goed in die strategie, en kom op verschillende plaatsen gebreuikt worden, zelfs als audio eindtrap (in push pull configuratie). Deze buis was goedkoop en werd ook in radiotoestellen gebruikt.
- EF91 en EF96
Als je genoegen neemt met een laag vermogen, dan is een versterker met EF91 (vergelijkbaar met EF80) of EF96 mogelijk. Er zijn zelfs radio's gemaakt met een single ended eindtrap met een dergelijke middenfrekwent pentode: deze buizen werden voor verschillende toepassingen gebruikt, waardoor ze relatief goedkoop waren (in vergelijking met een echte vermogenspentode).
|
Enkelvoudige pentodes en tetrodes, gemiddeld vermogen
|
Combi buizen (triode-tetrode of triode-pentode), laag en gemiddeld vermogen
- ECL80
Een van de eerste buizen in noval-uitvoering in 1950. Zoals toen gewoon was, werd een buis ontworpen om in zoveel mogelijke toepassingen gebruikt te kunnen worden. De buis werd ook ontworpen om zowel in een serie gloeikring (300mA) als in een parallel gloeikring (6.3V gebruikt te kunnen worden. In alle opzichten was het een compromis buis.
- ECL84
Een veel voorkomende buis die voor videotoepassingen gebruikt werd. Omdat er nog veel stock is werden deze buizen ook voor audiotoepassingen gebruikt. Het maximaal vermogevn van de versterker wordt echter beperkt door de relatief lage maximale dissipatie.
- ECL82
Een buis die ontworpen wed om gebruikt te worden in goedkope platenspelers en als audio eindtrap in televisies halverwege de jaren 1950. En terzelfdertijd was de buis ook ontworpen om gebruikt te worden in rastereindtrappen van televisies. Voor beide funkties was de buis eigenlijk te zwak van zodra men grotere beelddiagonalen ging gebruiken.
-
PCL805 en ECL86
Met 4 ECL86 kan je een versterker bouwen met een vermogen van tweemaal 10W. Deze buizen werden gebruikt in verschillende audio-installaties. Het is de laatste combi-buis uit de reeks ECL80 en ECL82 (de ECL84 die ook bestaat werd eerder voorzien als video-eindtrap).
De PCL805 is een rastereindtrap die ook zeer goed presteert als audio versterker. De buizen die voor de rasterafbuiging ontworpen werden moesten ook zeer lineair werken want de afbuigspoel gedraagt zich als een ohmse weerstand bij 50Hz.
De twee buizen zijn voor verschillende doelen ontworpen en hebben ook zeer verschillende eigenschappen, maar beide buizen kunnen goed in audiotoepassingen gebruikt worden. Een demontage van twee defecte buizen tonen de verschillen in constructie.
|
Buizen voor lijn- en rasterafbuiging, gemiddeld en hoog vermogen
-
Lijneindtrappen televisies
(horizontale afbuiging)
Lijneindtrap buizen uit zwart-wit televisies (PL504) en kleurentelevisies (PL509 en PL519) zijn heel goed geschikt zijn als eindtrap. Omdat de buizen goed presteren op hoge spanning en op lagere spanning geven we meerdere voorbeelden, waarbij we ook aandacht schenken aan de voeding. Deze trend is niet nieuw, reeds in het begin van de televisie gebruikte men lijneindtrappen als audio versterkertrappen.
-
Rastereindtrappen televisies
(verticale afbuiging)
De rastereindtrappen zijn voorzien om lineair te werken (door de lage frekwentie werkt de afbuigspoel niet als smoorspoel zoals bij de horizontale afbuiging). Deze buizen kunnen dus probleemloos in audioversterkers toegepast worden, maar er zijn relatief weinig versterkers gebouwd met rastereindtrappen.
- EL509
Deze buis heeft de eigenschappen van de PL519 en de gloeispanning van een EL34. Maar de buis bestaat in twee uitvoeringen, een originele versie met magnovalvoet en een alternatieve versie met octalvoet.
|
Triodes en andere combinaties
-
Triodes als eindtrap
Triodes worden niet vaak in eindtrappen gebruikt wegens het laag rendement, maar er zijn een paar scxhakelingen te vinden op deze pagina's
- ELL80 en ECLL800
Dit zijn twee buizen die twee volwaardige pentodes bevatten. Met één PLL80 kan men dus een push pull eindtrap bouwen of een stereoversterker in single ended configuratie. De PCLL800 heeft een extra omkeertrap en is voorzien om gebruikt te worden als complete push pull versterker met balanstranformator.
|
Tetrodes en pentodes voor hoog vermogen
|
De amerikaanse buizen hebben een andere codering. Een aantal specifieke buizen worden uitgelegd. In Amerika worden er vaker triodes als eindtrap gebruikt, bij ons is men sneller overgestapt op pentodes.
Een kijst van europese vermogenspentodes is hier te vinden.
Ontleding van verschillende defekte buizen.
|