Buizenversterkers
Types buizen voor gebruik als eindtrap
Vermogensbuizen

Op deze pagina een lijst van de meest voorkomende buizen die gebruikt werden als audio eindtrap. Een aantal van deze buizen waren oorspronkelijk niet ontworpen als audio eindtrap (zoasl lijneindtrappen).
-

-


De curve van een EL34 is allesbehalve lineair.
Deze buis wordt best met een ultralinear schakeling gebruikt (speciale transfo). De schakeling kan je zien bij de betreffende buisbespreking.


De buis EL504 heeft de eigenschappen van de PL504, maar met een gloeispanning van 6.3V. De buis wordt nog verkocht en is te vinden op betrouwbare sites zoals Conrad. Koop liever in zo'n online winkel dan bij een verzendchinees, je bent tenminste zeker dat je de buizen binnen de week hebt ontvangen.

De amerikaanse 6KG6 komt overeen met de europese EL509 (6.3V gloeispanning), terwijl de 40KG6 overeenkomt met de PL509 (40V gloeispanning).

Typische vermogensbuizen voor audio eindtrappen

 • ECL80
  Een van de eerste buizen in noval-uitvoering in 1950. Zoals toen gewoon was, werd een buis ontworpen om in zoveel mogelijke toepassingen gebruikt te kunnen worden. De buis werd ook ontworpen om zowel in een serie gloeikring (300mA) als in een parallel gloeikring (6.3V gebruikt te kunnen worden. In alle opzichten was het een compromis buis.

 • ECL82
  Een buis die ontworpen wed om gebruikt te worden in goedkope platenspelers en als audio eindtrap in televisies halverwege de jaren 1950. En terzelfdertijd was de buis ook ontworpen om gebruikt te worden in rastereindtrappen van televisies. Voor beide funkties was de buis eigenlijk te zwak van zodra men grotere beelddiagonalen ging gebruiken.

 • EL84
  Met extra uitleg over het vermogen: hoe meten, wat is de invloed van de configuratie (pentode, triode, ultralineair). Voor huiskamergebruik is een versterker met 4 EL84 voldoende.

 • EL34
  Een van de meest gebruikte buizen als eindtrap in audioversterkers, daarom dat ik maar één schakeling bespreek. Deze buizen hebben een hogere vermogensreserve en kunnen minder gevoelige luidsprekers aansturen.

 • EL503 EL520
  Een opvolger van de EL34, hoger vermogen, hogere steilheid. Deze buizen waren ontworpen om de EL34 te vervangen met zo min mogelijke wijzigingen aan de schakeling. Deze buizen zijn zeer zeldzaam en het is moeilijk om er nog te vinden. Een bestaande versterker kan echter aangepast worden om te werken met andere buizen.

 • EL506
  Een audio eindpentode die slechts door één fabrikant gemaakt werd en die nu niet meer te vinden is. De buis kan echter vervangen worden door een EL34 als ook de buisvoet vervangen wordt.

 • Lijneindtrappen televisies
  Lijneindtrap buizen uit zwart-wit televisies (PL504) en kleurentelevisies (PL509 en PL519) zijn heel goed geschikt zijn als eindtrap. Omdat de buizen goed presteren op hoge spanning en op lagere spanning geven we meerdere voorbeelden, waarbij we ook aandacht schenken aan de voeding. Deze trend is niet nieuw, reeds in het begin van de televisie gebruikte men lijneindtrappen als audio versterkertrappen.

 • PCL86 en PCL805
  Met vier PCL86 kan men een complete stereoversterker bouwen met een vermogen van tweemaal 15W muziekvermogen. De pagina toont een versterker met uitstekende audio-eigenschappen. De pagina bevat ook een versterker in simplexconfiguratie, dat is een stereo balansversterker met de helft aan onderdelen ten opzichte van een normale versterker.

  Vergelijkende test PCL86 en PCL805
  balanseindtrap aka parallel push pull
  Vergelijkende test PCL86 en PCL805
  SRPP schakeling aka serial push pull

 • PLL80 en PCLL800
  Dit zijn twee buizen die twee volwaardige pentodes bevatten. Met één PLL80 kan men dus een push pull eindtrap bouwen of een stereoversterker in single ended configuratie. De PCLL800 heeft een extra omkeertrap en is voorzien om gebruikt te worden als complete push pull versterker.

 • EL509 (eigenschappen) en EL509 (schakeling)
  Een buis met eigenschappen tussen een EL34 en PL519. Deze buizen kunnen de EL503 vervangen, mits de schakeling wat aangepast wordt.

 • WE 300B
  Een audioversterker kan ook met vermogenstriodes uitgerust worden in plaats van men pentodes.
  Een triode of een pentode als eindtrap?

 • 6V6 en 6L6
  Dit zijn twee amerikaanse vermogenstetrodes voor algemene toepassingen. Ze kunnen ook gebruikt worden in audio eindtrappen.

 • KT66, KT77, KT88,...
  Amerikaanse beam tetrodes die specifiek ontwikkeld werden voor audio toepassingen.

 • EF91 en EF96
  Als je genoegen neemt met een laag vermogen, dan is een versterker met EF91 (vergelijkbaar met EF80) of EF96 mogelijk. Er zijn zelfs radio's gemaakt met eensingle ended eindtrap met een dergelijke middenfrekwent pentode: deze buizen werden voor verschillende toepassingen gebruikt, waardoor ze relatief goedkoop waren (in vergelijking met een echte vermogenspentode).
Een kijst van europese vermogenspentodes is hier te vinden.

Links to relevant pages - Liens vers d'autres pages au contenu similaire - Links naar gelijkaardige pagina's

-