Buizenversterkers
Voortrap met ECC832
ECC832 12DW7
Servers » TechTalk » Historisch perspectief » Audio » Buizenversterkers » Voorversterker » Voortrap » Complete voortrap met ECC832

De ECC832 is een dubbele triode met asymmetrische elementen: een element met hoge versterking (zoals de triode van een ECC83) en een triode met hoge steilheid (zoals de ECC82).
-

-

De ECC832 combineert de eigenschappen van een ECC83 (hoge spanningsversterking) met die van een ECC82 (hoge steilheid). De buis is voorzien om gebruik te worden als voortrap in een kleine versterker (max 20W) met cathodyne fase omkeertrap.

Oorspronkelijk is dit een amerikaanse buis, de 12DW7, want die bestond niet in Europa. De buis werd vooral gebruikt in jukeboxen, die mono waren met een cathodyne die direct de eindtrappen aanstuurde. Je zal de buis niet vinden in europese lampenversterkers, behalve in recente toestellen. Maar de buis kan je gerust gebeuiken in je eigen ontwerpen.

De triode links op de schakeling (8-7-6) is de voorversterker triode (anodestroom van 1mA) terwijl de triode rechts (3-2-1) de cathodyne is (anodestroom van 10mA). De spanningsversterking van de rechtse triode is laag, dat merk je aan de sterk negatieve roostervoorspanning van -8.5V in plaats van -2V.

De amerikaanse buis is redelijk zeldzaam geworden, maar de europese versie wordt verkocht onder de referentie ECC832 bij JJ Electronic.

Door een dubbele triode 12DW7/ECC832 te gebruiken beperkt men de overspraak tussen de kanalen als men een ECC83 als voorversterker voor beide kanalen en een ECC82 als cathodyne voor beide kanalen zou gebruiken.

De schakeling rechts heeft een lage vervorming van minder dan 0.6% als die gebruikt wordt met outputbuizen die een driversignaal van 10V effectief nodig hebben (6V6, EL84, EL86, EL508,...), dus voor versterkers met een maximaal vermogen van ongeveer 20W. Het is niet de bedoeling dat de voorttrap de meeste vervorming zou leveren! Voor hogere vermogens zou men beter overgaan op een volwaardige williamson met een extra drivertrap.

Omdat de volledige versterker (voorversterker, fase omkeertrap en eindtrap) in de tegenkoppeling opgenomen wordt kan men ook versterkers bouwen met een gemiddeld vermogen (40W). De tegenkoppeling vermindert de vervorming van alle trappen.

De versterking is beperkt tot 50× want er is maar één triode die voor de versterking zorgt. Is de versterking te zwak, dan kan men een pentode-triode compbinatie gebruiken zoals de ECF80 die een versterking van 130× haalt.

Deze buis is enkel geschikt als voortrap en cathodyne, de buis kan niet gebruikt worden in bijvoorbeeld een long tail of parafase.

Met deze buis kan je ook een (heel) kleine versterker bouwen voor een vermogen van 750mW. De dissipatie in de 'vermogens'triode bedraagt 2.3W, onder de maximale dissipatie van 2.75W. De stroom bedraagt 10mA, een veilige waarde voor een ECC82.

Met twee buizen heb je een kleine stereo computerversterker: je hebt een hoogspanning nodig van ongeveer 250V, 25mA maximum. De hoogspanning moet gefilterd worden met een elko van 220µF of meer (het is een asymmetrische versterker waarbij de voedingsbrom niet onderdrukt wordt).

Audiotransformatoren met een primaire impedantie van 10kΩ zijn moeilijk te vinden, maar je kan eventueel een kleine voedingstransfo van 115 + 115V naar 6V gebruiken (3 of 5VA). De permanente stroom door de primaire wikkeling zal de kern niet in saturatie sturen.

Is de gain een beetje te hoog, dan kan je de weerstand van 120kΩ verbinden met de middenaftakking van de transfo (als die een middenaftakking heeft). Is de klank te scherp, monteer een kleine condensator van 47pF tussen beide anodes. Het is een vorm van schade tegenkoppeling, maar enkel voor de hoogste frekwenties.

Publicités - Reklame

-