Buizenversterkers
Voortrap en fase-omkeertrap
7199

De 7199 is een triode-pentode die enkele versterkers gebruikt wordt. Maar de buis is zeldzaam geworden: wat zijn de alternatieven?
-

-

Een triode-pentode is een zeer nuttige buis in een versterker: de pentode wordt gebruikt als voorversterker (heeft een hogere spanningsversterking dan een triode) en de triode wordt als cathodyne fasesplitter gebruikt.

De 7199 is een buis die veel gebruikt werd in de Verenigde Staten, de buis werd bijvoorbeeld gebruikt in de meest verkochte versterker, de Dynaco ST-70. Er zijn nog andere amerikaanse versterkers die een dergelijke voortrap gebruikten, maar de buis zelf wordt niet meer gemaakt.

Gelukkig zijn er alternatieven, namelijk de ECF80. Beide buizen gebruiken de noval aansluiting, maar de buizen verschillen echter wat de aansluitingen betreft.

De 7199 werd voorzien als audioversterker voortrap, de ECF80 als middenfrekwent versterker in televisies, daarom zal de ECF80 in de oorspronkelijke toepassing met een hogere stroom gebruikt worden, maar de buis presteert uitstekend als audio voorversterker. In audio toepassingen zal de ECF80 daarom met een wat hogere stroom gebruikt worden (waarde van de weerstanden is lager).

7199 ECF80
a (T) 1 a (T)
a (P) 2 g1 (P)
g2 3 g2
f 4 f
f 5 f
k g3 6 a (P)
g1 (P) 7 k g3
k (T) 8 k (T)
g (T) 9 g (T)
Er zijn slecht 3 aansluitingen die gewijzigd moeten worden, het is dus gemakkelijk te doen, zelfs als de buisvoet op een printplaat gemonteerd is.

De schakeling links is de typische aansluiting van een ECF80/PCF80.

De weerstandswaarden zijn zodanig gekozen dat een grote sweep mogelijk is.

De magenta waarden geven de wisselspanning aan (effectieve waarden). De tegenkoppeling is niet aangesloten.

De 7199 gebruikt nagenoeg dezelfde onderdelen, zodat een wijziging van de schakeling niet nodig is. Dit is de schakeling van de befaamde Dynaco ST-70 (afbeelding rechts).

Het schermrooster gebruikt geen spanningsdeler, maar een weerstand van hogere waarde naar de plus. Beide mogelijkheiden kunnen gebruikt worden.



De cathode en anodeweerstanden van de ECF80 hebben een lagere waarde, maar dit verandert niet de instelling van de buis, de verhouding van de weerstanden blijft behouden. Ook de weerstanden van de triode hebben een lagere waarde. In beide schakelingen is de triode direct met de anode van de pentode gekoppeld.



De schakeling links gebruikt een gelijkspanningstegenkoppeling om de anodespanning van de pentode beter vast te zetten, daarom dat deze schakeling hier getoond wordt.

De tegenkoppeling wordt afgenomen aan de cathode van de triode. Om eenzelfde impedantie te hebben op de twee uitgangen (voorwaarde voor een goed werkende cathodyneschakeling) heeft de cathode een extra weerstand van 1kΩ.

De triode heeft weerstanden van een lagere waarde: een teken dat de trap kan werken met afwijkende weerstandswaarden. Omdat we met lage vermogens werken is een nauwkeurige instelling niet nodig en beide buizen kunnen gebruikt worden (mits aanpassing van de aansluitingen).

Om een zo groot mogelijke sweep te hebben is het aangeraden dat er 50% van de spanning over de weerstanden van de cathodyne zit en 50% over de triode, dus 75V cathodespanning en 225V anodespanning voor een voedingspanning van 300V.

Publicités - Reklame

-