Historisch
CD-R en CD-RW
CD

Een van de nadelen van de CD is dat de gegevens niet gewijzigd kunnen worden. De CD is nooit ontworpen geweest met de gedachte dat de data gewijzigd zou kunnen worden. Zelfs met de CD-RW moet men eerst de schijf wissen vooraleer men opnieuw kan schrijven.
-

-

CD-R

Met een CD-R kan men gegevens permanent op de CD schrijven. In tegenstelling met de harde schijf is het niet meer mogelijk de gegevens te wijzigen. Het schrijven gebeurt op een hoog vermogen, maar de gegevens worden niet op de schijf "gebrand". Het is een kleurstof die permanent van toestand verandert bij sterke belichting. Bij een normale aftasting (op laag vermogen) ondergaat de kleurstof geen verandering. De kleurstof kan echter wel veranderen door blootstelling aan sterk zonlicht, waardoor de schijf volledig onbruikbaar wordt.

De gegevens die opgeslagen worden op een CD-R zijn niet zo stabiel als die van een gewone CD of CD-ROM.

De schijf bevat een spiraal die nodig is zodat de laserstraal een spoor kan volgen. In tegenstelling met de CD en CD-ROM bevat het spiraal een golving, de frekwentie ervan wordt gebruikt om de aftastsnelheid (lineaire snelheid) constant te houden. De golving bevat een FM gemoduleerde timecode zodat de recorder altijd weet waar hij aan het schrijven is. Deze golving (ATIP: Absolute Time in Pregroove) bevat nog extra gegevens in de lead-in zone:

  • CD-ROM of audio CD
    De audio CD zijn duurder om de auteursrechten te betalen. Hifi toestellen kunnen enkel audio CD's opnemen, maar technisch gezien is er absoluut geen verschil tussen een audio CD-R en een normale CD-R

  • Type kleurstof
    Het soort kleurstof bepaalt hoeveel vermogen er nodig is om te schrijven. Bij een te laag vermogen worden de puntjes niet genoeg gemerkt en kunnen niet gelezen worden, bij een te hoog vermogen worden de puntjes te groot en is er overspraak met de naburige sporen. De CD branders gebruiken het aangegeven vermogen als startwaarde, maar voeren vòòr het schrijven vermogenstesten uit om de slijtage van de laserkop te compenseren.

  • De maximale schrijfsnelheid
    De brander zal normaal gezien de hoogst mogelijke schrijfsnelheid die compatibel is met zijn eigen maximale schrijfsnelheid gebruiken, maar het is mogelijk de brander te verplichten op een lagere schrijfsnelheid te werken om een betrouwbaardere opname te maken.

  • Extra informatie
    De naam van de fabrikant en of het schijfje R of RW is.

Het ATIP systeem werd voor het eerst gebruikt bij de magneto-optische registratie (zie minidisc).

CD-RW

De algemene struktuur van een Cd-RW is vergelijkbaar met die van een CD-R, maar de gevoelige laag is geen kleurstof die een onomkeerbare wijziging ondergaat, maar een kristal waarvan de structuur verandert naargelang de verwarming (amorf of kristalijn).

Het schrijven gebeurt op hoog vermogen, waarbij er amorfe puntjes ontstaan. Deze amorfe puntjes veroorzaken een diffusie van het licht en dus een slechtere weerkaatsing. Het wissen gebeurt bij een gemiddeld vermogen zodat de volledige oppervlakte opnieuw kristalijn wordt.

Het verschil in weerkaatsing is minder dan bij CD-R en vooral klassieke CD's: sommige CD-RW kunnen niet afgespeeld in oude spelers die niet compatibel zijn met het formaat.

De volledige schijf moet gewist worden vooralleer er opnieuw geschreven kan worden. Het schrijven zelf is vergelijkbaar met het schrijven van een CD-R, dat wil zeggen dat als er gegevens gewijzigd moeten worden, deze opgenomen worden in een nieuwe sessie (de oude gegevens worden niet overschreven).

Multi-sessie

Iedere sessie (volledige schrijfopdracht) bevat een lead-in (begin van het spoor, bevat geen gegevens), een directory of TOC (Table Of Content), de gegevens en een lead-out zone (einde opname, bevat geen gegevens). Iedere schrijfopdracht, zelfs al worden er geen gegevens geschreven gebruikt een deel van de schijfcapaciteit.

Als de sessie "gesloten" wordt, dan wordt de inhoudstabel ingevuld en kan de schijf op alle systemen gelezen worden, maar het is dan niet meer mogelijk extra gegevens bij te voegen. Indien men gegevens wilt bijvoegen of gegevens wijzigen, dan moet men een nieuwe sessie starten.

Het afleesapparaat zal altijd beginnen met de TOC van de laatste sessie te lezen (pijl "Start Reading"). De TOC verwijst naar een vorige sessie (als het bestand niet gewijzigd werd in de laatste sessie, zoals bestand 1) of naar de huidige sessie (bestand 2 werd gewijzigd). De oude versie van bestand 2 blijft bestaan, maar wordt niet meer gelezen.

Optimum Power Calibration

De software voor het schrijven voert een test uit voor de eigenlijke schrijfopdracht om het optimaal schrijfvermogen te bepalen (OPC: Optimum Power calibration). Er is daarvoor zelfs een zone op de schijf voor voorzien (PCA: Power calibration Area). Bij de calibratie zal de brander sporen schrijven met oplopend vermogen, en zal terzelfdertijd de sterkte van het teruggekeerd signaal opslaan. Dan leest de brander de opname opnieuw en bepaalt bij welk vermogen het beste resultaat bekomen wordt. Bij dit vermogen hoort ook een sterkte van het teruggekeerd signaal.

Bij het effektief schrijven wordt de sterkte van het terugkerend signaal constant gecontroleerd om zo in real time het vermogen van de laser aan te passen (bijvoorbeeld om het tijdelijk verlies aan schrijfvermogen ten gevolge van een vingerafdruk te compenseren).

De volledige calibratie (eerst een test sessie en dan het controleren van het vermogen) maakt het mogelijk een ideaal schrijfprofiel te handhaven, ongeacht de slijtage van de laser, de vervuiling van de optiek, het verloop ten gevolge van de temperatuurstijging. Maar ook de eigenschappen van de schijf worden gecorrigeerd (dikte van de gevoelige laag die niet constant is, krasjes, vingerafdrukken, enz).

De OPC wordt voornamelijk gebruikt bij CD-R. CD-RW plaatjes zijn nog moeilijker te schrijven, waarbij de schrijfsnelheid en het vermogen perfekt ingesteld moeten worden om een correcte faseverandering te bekomen.

Disc tatoo en Lightscribe

Er is een duidelijk zichtbaar verschil tussen de onbeschreven en beschreven zones van een CD-R (dit hangt ook af van de gebruikte kleurstof). Bepaalde recorders van Yamaha boden de mogelijkheid om een logo naar keuze te branden op het deel van de CD dat geen gegevens bevat (alle CD's kwamen daarvoor in aanmerking, maar het logo is beter zichtbaar met bepaalde schijfjes). Deze mogelijkheid is verdwenen toen Yamaha gestopt is met het maken van CD recorders.

Een systeem dat een beetje gelijkaardig is, is het Lightscribe systeem van HP. Hier wordt een logo op de labelzijde van het plaatje geschreven (dit kan enkel met aangepaste CD plaatjes van HP). Het logo kan hier op de volledige labelzijde. Natuurlijk is ook een HP brander noodzakelijk.

Beide systemen zijn verdwenen nu dat de markt van de CD-R[W] marginaal geworden is.

Publicités - Reklame

-