Museum in Waver
filmcamera's, camcorders, broadcast apparatuur, fototoestellen, computers, audio apparatuur
Matos Museum
Servers » TechTalk » Historisch perspectief » Musea » Matos Museum Waver

"Matos" in het frans is een afkorting van "matériel", alles wat gebruikt wordt (bijvoorbeeld bij een filmopname, bij een reportage, in de studio,...)
-

-

Bezoek van het Matos Museum in Waver

Een klein museum, maar nokvol met apparatuur; Er is zoveel te zien dat ik de reportage in verschillende delen heb moeten splitsen.

Film & bioscoop
De filmcamera's en de verschillende formaten die bestaan hebben: alle 8mm formaten (standaard 8mm, double-8 (dubbel zo brede film die tweemaal belicht wordt en bij de ontwikkeling in tweeën gesplitst wordt, super-8 (met kleinere perforaties), 16mm (veel geruikt voor reportages), 35mm (standaard bioscoopformaat), 64/70mm (65mm bij de opname en 70mm met audiospoor in de bioscoop) en de systemen om het geluid op perfotape weer te geven.

Vidéo
De professionele toestellen, eerst met open spoelen dan cassettes, aparte recorder en dan recorder ingebouwd in de camera. Consumertoestellen zoals camcorders en videorecorders.

Fotografie
Het labo van een beroepsfotograaf (met twee kopjes koffie om wakker te blijven), weet je trouwens dat koffie gebruikt kan worden als ontwikkelaar? Zoek op Caffenol. De verschillende filmformaten en de toestellen, heel veel toestellen.

Audio opnames
De spoelendecks en de cassetterecorders. Hier ook heel veel formaten. Multitracks, mengtafels, zelfs een omroepstudio, een recorder die door de geheime dienst gebruikt werd,...

Computers
Er is maar één ruimte voorzien, maar we krijgen een redelijk volledig beeld van de computers (vooral de home computers). Er is te weinig plaats voor een IBM/370 (zelfs een heel klein model).
Wij hebben dat allemaal gekend (en zelfs hersteld indien nodig). Wat heeft de jeugd gekend? Een smaprtphone. Triestig, triestig...

Het tweede beeld is uitzonderlijk voor het museum: we zien een deel van een rek waar niets op tentoongesteld wordt!

De website van
Matos Museum

De beelden die hier staan tonen slechts een heel klein deel van de aanwezige collecties.

Het museum is zeer gemakkelijk bereikbaar aan de autosnelweg Brussel naar Namen, tweede afrit Waver uit Brussel. Als je naar Walibi gaat dump je de kinderen in het park en ga je naar het museum. Veel interessanter en je bent verlost van je mormels. Opgelet het museum is enkel op afspraak te bezichtigen.

Publicités - Reklame

-