-
Op de vorige pagina werden de toestellen en dragers voor geluidopname besproken.
Het museum bevat een deel met betrekking tot computers, randapparatuur en kantoormachines. We beginnen met de IBM magneetkaart, met eenzelfde formaat als de ponskaart, maar in plastiek gemaakt en bedekt met een magnetische laag. Ieder kaart kon 4000 tekens opslaan (de inhoud van een pagina). De kaarten die een hogere capaciteit hadden dan de ponskaarten werden nooit in computers gebruikt wegens de trage toegang (nog trager dan de ponskaarten). Er was een console nodig om de kaarten te lezen en te schrijven. De console werd op de grond geplaatst (ongeveer 75cm hoog). De gegevens werden overgedragern naar een speciale Selectric schrijfmachine. De kaarten werden gebruikt voor standaardbrieven, met stop-kodes om namen, adressen en dergelijke in te voegen. Dezelfde kaarten werden ook gebruikt in de drukke-rijwereld om uitgelijnde teksten te maken op speciale schrijfmachines met proportionele spatiëring. De Selectric schijfmachine met carbonlint en Orator schrijfkop komt voor in een episode van de Columbo televisieserie, episode "Now you can see it". Columbo kan de tekst die het slachtoffer getypt heeft lezen door de carbonlint tegen het licht te houden. Een probleem, de tekst wordt niet op een lijn gedrukt, maar op 3 verschillende hoogtes zodat de lint minder snel opgebruikt wordt. Bij een spatie verschuift de lint niet. We gaan over op een harde schijf, waarvan we de plateaus zien. Bepaalde schijven waren verwisselbaar en werden in een lezer geplaatst, even groot als een wasmachine. Acheteraan zien we een programmatiebord van de eerste boekhoudmachines met ponskaarten. Het bord gaf aan welke operaties de machine moest doen. Om over te gaan van een fakturatieprogramma naar een loonberekening werd het bord vervangen en werd de machine met de juiste ponskaarten geladen.
Hier lees je hoe kerngeheugen werkt. Op de achtergrond een Tandy catalogus, een leverancier van componenten, hifi apparatuur en microcomputers. Om tegenwoordig onderdelen te kopen moet je online bestellen bij RS, Farnell,... want componentenboeren bestaan niet meer. Waar is de tijd van Electro 8000, Gobin,...
Game Boy was een goedkope draagbare spelconsole, gelanceerd in 1990 en gebaseerd op een aangepaste versie van 8080 processor (de 8080 dateert van de beginjaren 1980). Een van de accessoires van de Game Boy was een camera die foto's met een ongelofelijke resolutie van 128 * 112 pixels met 4 grijstonen kon nemen. Een ander accessoire was een kleine printer die de scherminhoud van bepaalde spelletjes kon printen, of de foto die je juist genomen hebt.
Printbollen van de IBM Selectric schrijfmachines. De koppen hebben 88 tekens met een pitch van 10 of 12 (tekens per inch). De Selectric met geheugen kon 14 tekens per seconde printen.
De magneetkaart werd doorgaans in één keer ingelezen, maar bepaalde Selectric schrijfmachines hadden geen geheugen. De console kon ook teken per teken lezen of schrijven als die aan een dergelijke machine gekoppeld was. De Magnetic Card Composer werd in drukkerijen gebruikt, waar ze een perfect gejustifieerde tekst konden produceren. De tekst werd gefotografeerd om de offsetplaten te maken. Dit was een relatief goedkoop systeem om professionele teksten af te leveren.
De T-III stoffen lint beweegt trager want er kunnen meer tekens gedrukt worden per lintoppervlakte. Het wissen gebeurt hier met een andere correctielint (blauw voor de T-III) die een witte laag over de te wissen teken plaatst. De IBM Selectric MT/ST (Magnetic Tape Selectric Tapewriter) staat nog niet in het museum, ik zal die brengen als ik naar Waver moet. Er is een museum over computertoepassingen in Namen: Numerical Artefacts Museum (NAM). |
Publicités - Reklame