-
Met wat moet je eigenlijk beginnen in een museum met zo'n uitgebreide collectie. Ah! Ik heb toch iets gevonden dat je zou kunnen interesseren. Het is een film die in een projector zat en waarvan ik enkele beelden toon. Als je dat wenst kan je ook een vertoning vragen van de volledige film, de film staat klaar in de projector!
Eerst wist ik niet goed welk formaat het was. Perforaties aan beide kanten, dus waarschijnlijk 35mm (hoewel dit onderwerp niet vaak opgenomen wordt in 35mm). Na de perforaties goed bekeken te hebben, weet ik dat het 16mm film moet zijn, met één perforatie per beeld en perforaties aan beide kanten (geen geluidspoor). Dit is een projector met een extra optiek die bijgeplaatst wordt bij cinemascope films. Dit zijn breedbeeld films die opgenomen worden op gewone pellicule, maar met een speciale optiek om het beeld horizontaal te comprimeren op de film. Bij de weergave moet er een identieke optiek gebruikt worden om het beeld weer uit te rekken. Films die in cinemascope opgenomen worden geven speciale beeldeffekten zoals een ovale bokeh, vervormingen in de hoeken en een onnatuurlijke panorama. Bepaalde films zijn bekend omdat er specifiek gebruik gemaakt werd van die effekten. De verschillende beeldverhoudingen en filmformaten staan hier. Technicolor is een speciale ontwikkelprocedure voor bioscoopfilms. Er worden verschillende films samen belicht door kleurfilters (kleurscheidingen). De ontwikkelde separaties worden dan gedrukt op een niet-gesensibiliseerde film. Met dit systeem bekomt men zeer krachtige kleuren die niet vervangen met de tijd, omdat men kleurstoffen gebruikt zoals in een drukkerij. Later werden de films gewoon opgenomen, maar het maken van de copies gebeurde met het Technicolor procédé. De echte Technicolor camera's waren enorm lomp, weinig lichtgevoelig en moesten noodgedwongen verhuurd worden. Het Technicolor procédé wordt hier verder uitgelegd.
Films worden niet met een constante snelheid aangedreven, maar beeld per beeld en de mechaniek is luidruchtig (zowel de camera als de projector).
In het algemeen is optisch geluid van mindere kwaliteit dan magnetisch geluid, maar is doorgaans gemakkelijker te realiseren. Het geluid wordt niet opgenomen naast het beeld omdat de film op die plaats beeld per beeld aangedreven wordt, maar 19 beelden vroeger. Een film met geluidspoor kan daardoor niet meer gemonteerd worden: daarom wordt beeld en geluid doorgaans op aparte dragers opgenomen.
De rode koffer bevat een gecodeerde harde schijf voor vertoning in de bioscoop. De film kan een beperkt aantal keren bekeken worden op een welbepaalde projector.
Een aparte geluidsband heeft tal van voordelen: men heeft meerdere sporen ter beschikking (speciale geluidseffekten en meer talen). De film heeft een magnetische laag over de hele filmoppervlakte. De aandrijving gebeurt met een constante snelheid, waardoor de film weinig belast wordt.
Voor professionele opnames is een opnameduur van 4 minuten te weinig en de camera heeft plaats voor de twee filmspoelen.
De cassette bevat 2'30" 8mm film zonder geluid. Bij het terugspoelen in de filmkijker wordt er een ampul gebroken, waardoor het ontwikkelvloestof vrij komt en op de emulsie uitgesmeerd wordt.
Het systeem gebaseerd op de migratie van de pigmenten (gebruikt bij polaroid foto's) kan niet toegepast worden omdat de film daardoor niet door transparantie bekeken kan worden. Men gebruikt een additief systeem zoals bij de Autochrome Lumière.
Men heeft het over "applications professionnelles", maar ik denk dat het systeem vooral gebruikt werd voor het soort films dat rechtsboven deze pagina getoond wordt.
Een ander systeem dat op hetzelfde principe gebaseerd is zal meer success hebben: het polachrome werkt met kleinbeeld film (24X36).
Op een volgende pagina hebben we het over video toepassingen: videorecorders, camcorders, mengtafels voor professionele gebruikers en consumenten.
|
Publicités - Reklame