Huis van de drukkerij
in Thuin nabij Charleroi
Thuin
Servers » TechTalk » Historisch perspectief » Musea » Drukkerij Thuin


Loden letters gegoten door een Linotype: "Bienvenue à la Maison de l'Imprimerie". Ik heb de tekst links-rechts omgekeerd om die beter leesbaar te maken.
-

-

"La Maison de l'Imprimerie" is een gezellig museum waarbij de klemtoon op het ambacht ligt: de bezoekers kunnen meemaken hoe papier gemaakt wordt, hoe een drukpers in het echt werkt. Het is een museum die zeer geschikt is voor jongeren, waar ze iets meemaken en niet gewoon naar machines en prenten moeten staren.

Bepaalde dagen zijn en demonstraties (linotype, intertype en andere procédés), maar de klemtoon ligt op demonstraties die eenvoudig te realiseren zijn. Het is zeker geen museum met een persoon aan de balie die je entreegeld vraagt en ergens een zaalwachter die rondloopt. Hier wordt er gewerkt: het is duidelijk dat dit een oude werkplaats was.

La Maison de l'Imprimerie en hoe papier gemaakt wordt
Een korte samenvatting van wat je allemaal in het museum kan zien. Het geleid bezoek begint met een voorstelling hoe het papier ter plaatse vervaardigd wordt. Nadien zie je hoe hetzelfde papier bedrukt wordt.

Typographie en gravure
Twee druksystemen in reliëf:
  • gravure: diepdruk waarbij de inkt in de putjes opgenomen wordt en overgedragen wordt op het papier. Men gebruikt hier dunvloeibare inkt die gemakkelijk in de putjes van de koperplaat opgenomen wordt en overgedragen wordt op het papier.

  • typographie waarbij de drukvorm een positief reliëf heeft (hoogdruk). Men gebruikt hier een vette inkt die op de drukvorm blijft kleven en niet naar de niet-drukkende delen kan uitlopen.

Lithografie
Een bijzonder procédé gebaseerd op de afstoting van water en vette inkt: de inkt zet zich niet op de vochtige steen, maar enkel op de plaatsen die afgedekt zijn geweest. De lithografie ligt aan de basis van één van de meest gebruikte moderne drukprocédés: offset.

Linotype en Intertype
Dit zijn twee machines die de dagpers vooruit hebben geholpen. Met zo'n machine is het mogelijk de teksten in lood te gieten (bijna) zoals een dactylo een tekst zou typen. Het manueel en moeizaam "letterzetten" wordt vervangen door een volautomatisch systeem. De werkwijze is even snel als het typen van een brief, en daardoor kan een volledige krant 's nachts gedrukt worden, terwijl vroeger een krant maar uit een paar bladzijden tekst bestond.

De website van la Maison de l'imprimerie.
Hoewel de borden voornamelijk franstalig zijn, is de nodige documentatie vertaald naar het nederlands (zie tekst rechts). Het is echt aangeraden je bezoek te melden (dag en tijdstip) zodat er iemand aanwezig kan zijn om demonstraties in het nederlands te geven.

Het museum is gelegen in Thuin (nabij Charleroi) aan de oevers van de Samber.

Alle andere drukprocédés die hier niet aan bod zijn gekomen (zeefdruk (stencil), xerografie, kleur,...). Weet je trouwens wat een magnetoprinter is?

Publicités - Reklame

-