-
Men kan een geleid bezoek van de VRT studio's aanvragen (enkel voor groepen), dit gebeurt in het Reyersgebouw. Niet zo iconisch als het Flageygebouw, maar waarschijnlijk meer praktisch.
Er is veel veranderd sinds de beginjaren van de televisie. Nu gebeurt als digitaal, van de camera tot aan de televisie. Het videosignaal (KBOS: Kleur Beeld Onderdrukking Synchronisatie) zoals we die kennen bestaat niet meer. Composiet of component, je moet niet meer weten wat het verschil is. Alle programma's worden nu automatisch digitaal opgeslagen, je hoeft maar in te loggen op een computer om toegang te krijgen tot de beeld- en geluidsbank.
De plaats van samenkomst is aan de taalgrens, de gang die de scheiding vormt tussen de VRT en de RTBF. Daar staat een paar oude toestellen van de collectie van het Omroepmuseum. Er was vroeger een gemeenschappelijke vzw voor het beheer van het oud materieel, maar die werd ontbonden. We beginnen met de telecine om een film op televisie te vertonen. Indien men in de beginjaren van de televisie soms een camera gebruikte om de geprojecteerde beelden op te nemen, is men snel overgegaan naar een apparaat dat beter aangepast is. De bioscoopfilm wordt afgespeeld aan 25 beelden per seconde in plaats van 24 (het verschil van 4% wordt in de praktijk niet opgemerkt), maar het grote verschil is dat de film gelezen wordt door een flying spot scanner (lichtstipaftaster) zodat men geen televisiecamera nodig heeft, die in die tijd heel complex was.
Het toestel kan enkel in zwart-wit opnemen, maar dat is geen bezwaar, er waren toen nog geen programma's in kleur bij ons. De recorder gebruikt 1 inch tape en de drum heeft één videokop, waardoor de tape volledig rond de drum gelegd moet worden. Modernere toestellen hebben een drum met twee videokoppen, waardoor de band slechts over 180° rond de drum gelegd moet worden. De relatieve kopsnelheid ten opzichte van de band is zeer hoog, namelijk 23.6m/s, en toch is de beeldkwaliteit maar matig.
De recorder Ampex VR-3000 kan 20 minuten in kleur opnemen, de camera die bij het toestel voorzien werd kon echter enkel in zwart-wit opnemen.
Toe ik meer dan 20 jaar geleden verhuisd ben had mijn nieuwe woonst geen distributie. Ik had een aansluiting kunnen aanvragen, maar op mijn oud adres keek ik bijna nooit naar de televisie. Ik had nog een kleine draagbare televisie en ik heb een antenne in de zolder geplaatst zodat ik de programma's van de VRT kon ontvangen (zender van Egem). Ik kon enkel de VRT ontvangen: dit was een terugkeer naar de oude tijd van voor de distributie. Later, toen de programma's niet meer "free to air" waren ben ik definitief gestopt met televisie kijken.
Men merkt hier goed dat de kleine gesloten studio's van Flagey niet meer passen in de cultuur van de VRT.
De toren wordt tegenwoordig niet meer gebruikt en werd overgedragen aan het Brussels hoofdstedelijk gewest. Satellietverbindingen zijn zodanig goedkoop geworden, dat een straalverbinding niet meer nodig is.
|
Publicités - Reklame