Bezoek aan het Heinz Nixdorf informatietechnologie en compustermuseum in Paderbron (Duitsland) |
-
Nixforf was één van de grootste ondernemingen in de informatica sector in Duitsland. Het bedrijf maakte eerst computers die gelegen waren tussen de mainframes van IBM (die zo duur waren dat ze enkel verhuurd konden worden) en de mini computers. Het was een systeem dat middelgrote ondernemingen gemakkelijker konden kopen. Nixdorf maakte een hele gamma computers, van de kleine computers die men nu "personal computers" zou noemen tot de mainframes. De firma profiteerde maximaal van de lancering van het ISDN digitaal telefoonnetwerk en leverde de aangepaste telefooncentrales. Een paar jaar na de dood van Hieinz Nixdorf in 1986 zit de ondernemin in slechte papieren. De onderneming heeft de sneltrein van de personal computer gemist. Daardoor verminderen de bestellingen voor grotere systemen en Nixdorf moet voor het eerst personeel afdanken. Nixdorf wordt opgekocht door Siemens, die toen ook een computerdivisie had. Siemens-Nixdorf wordt de grootste computerfabrikant van Europa. Een paar jaar later worden de informaticasystemen overgenomen door een investeringsmaatschappij en wordt het bedrijf Wincor Nixdorf. Uiteindelijk wordt de firma overgenomen door Diebold en wordt Diebold Nixdorf, gespecialiseerd in allerlei point-of-sales machines.
Het museum is gelegen op de terreinen van de universiteit van Paderborn, die gespecialiseerd is in de informatietechnologie. Het het museum keren we terug in de tijd, 5000 jaar terug, tot aan het begin van de verwerking van informatie. Het museum bevat zowel originele stukken als functionele copies van apparaten die in andere musea tentoongesteld worden. Men ziet de evolutie van de eerste rekenmachines, de eerste schrijfmachines en de linotype. In het museum zal men een werkende copie van de ponskaartmachine van Hollerih vinden (het origineel zit in het computermuseum in Namen). De machine werd gebruikt voor de census van de amerikaanse bevolking (tellen van de bevolking in alle staten van Amerika). De Underwood schrijfmachine was de eerste moderne schrijfmachine, met tekst dat zichtbaar was, hoofdletters en kleine letters, tabulaties,... NCR (National cash Register) was oorspronkelijk een fabrikant van kasregisters.
In het museum zal je ook een Enigma machine aantreffen naast andere machines om gekodeerde berichten door te sturen, zoals de duitse T42e die door de hoofdkwartieren gebruikt werd (de lompe machine was moeilijk verplaatsbaar).
Het museum bevat natuurlijk de eerste "computer" van Nixdorf, een electronische rekenmachine met buizen die sneller was dan de mechanische rekenmachines van toen. Er is een functionele copie van die computer gemaakt (zie verder).
Konrad Zuse was ook de grondlegger van de eerste hogere programeertaal, plankalkul, op het ogenblik dat andere computers nog in machinetaal geprogrameerd moesten worden (of door het leggen van talrijke verbindingen). De taal was niet gebonden aan een welbepaalde machine: het was de bedoeling dat de doelcomputer de kode zou interpreteren en omzetten in machinetaal, die dan uitgevoerd kon worden op de betreffende machine. Dit was toen een zeer vooruitstrevende idee. Door de oorlog werden de uitvindingen van Konrad Zuse (die in nazi Duitsland leefde) over het hoofd gezien, terwijl zijn programeertaal nagenoeg alle eigenschappen van een moderne programeertaal bevatte: toewijzingen (de bekende "LET" in BASIC), het aanroepen van funkties, gestruktureerde data, tabellen, conditionele operaties, lussen,... Het opvragen van bepaalde variabelen startte automatisch de uitvoering van de betreffende funktie. Zijn eerste computer, de Z1 las zijn programma vanaf geperforeerde 35mm film. Het was een volledig mechanische computer. De Z32 is één van de eerste computers die een drumgeheugen gebruikte. De cijfervoorstelling kan ofwel binair ofwel decimaal zijn. De computers van Zuse waren voornamelijk bedoelt voor onderzoekslaboratoria en ingenieursbureaus die complexe berekeningen moeten uitvoeren. Je kan ook een computer vinden die gebruikt werd in de Gemini II missies gebruikt werd. De Mercury en Gemini missies lagen aan de basis van de eerste landing op de maan. Een betrouwbare vluchtcomputer was daarvoor nodig. De PDP-8 was één van de betaalbare minicomputers, die zo gebruikt kon worden door de universiteiten. Veel mensen hebben leren programmeren op de PDP-8 (en de daarop volgende PDP-11). IBM lanceert zijn Personal Computer in 1984. Het wordt bijna ogenblikkelijk een standaard voor de andere computerfabrikanten (PC compatibles). Tot nu toe was er geen standardisatie en software ontworpen voor één computer kon niet op een computer van een ander merk werken. De Cray-2 was de snelste computer in 1985, met een uitvoeringssnelheid van 2 gigaflops, 2GB werkgeheugen en een kloksnelheid van 4.1ns (244MHz). Tegenwoordig heb je meer dan 2GB nodig om windows op te starten en de goedkoopste computer werkt met een kloksnelheid van meer dan 1GHz. Zelfs een smartphone heeft meer geheugen en meer rekenkracht. De Cray-II werd gebruikt voor berekeningen voor kerncentrales, voor wetenschappelijk onderzoek,... En waarvoor wordt de smartphone gebruikt? Om tiktokvideo's te bekijken en om fake news te lezen.
De bovenste verdieping is voorbehouden aan de kinderen, daarom lopen er zoveel kinderen in het museum. Het was beter geweest de kinderen in de kelder te laten spelen, dan storen ze niet de grote mensen. Het vervolg van het bezoek van het Heinz Nixdorf museum. |
Publicités - Reklame