Omroepmuseum
Omroepmuseum VRT in Leuven
VRT
Servers » TechTalk » Historisch perspectief » Musea » Omroepmuseum

-

-

Een bezoek aan het VRT omroepmuseum in Leuven

Tijdens een bezoek aan de studio's van de VRT zag ik op de taalgrens een aantal oude apparaten met een sticker "omroepmuseum". Het bezoek aan de VRT was interessant, maar bedoelt voor een algemeen publiek, dus niet technisch genoeg voor mij. Het bezoek aan het omroepmuseum van de VRT wordt in verschillende delen opgesplitst.
  • De belgische omroep in het interbellum
    België was één van de weinige landen met een eigen omroepgebouw vòòr de tweede wereldoorlog. Dagelijks werd er van 's morgens vroeg tot 's avonds laat uitgezonden. Dit heeft de productie van radiotoestellen een ferme duw gegeven en bijna ieder stad had zijn eigen radiofabriek. In de grootsteden kon je kant-en-klare kits kopen om een eigen radio te bouwen.

  • De jaren na de tweede wereldoorlog
    De studio-apparatuur wordt moderner, met de programma's op de FM band wordt de lat hoger gelegd (de programma's zelf worden niet noodzakelijk beter). Met de komst van de televisie wordt het Flageygebouw te klein en er wordt uitgeweken naar een nieuwe lokatie aan de Reyerslaan, waar de VRT aan één kant van de taalgrens en de RTBF aan de andere kant van de taalgrens zitten.

  • Het museum zelf, enkele bijzondere toestellen
    En niet vergeten; de mensen van het museum zelf!
    Dit zijn vooral particuliere ontvangsttoestellen en algemene beelden van het museum. Achteraf een korte wandeling door de stad, maar niet te lang, want de parking is niet goedkoop...
In het algemeen een zeer leuke namiddag gehad. Het was een uitzonderlijk dag want normaal is het museum enkel op afspraak te bezoeken (en enkel voor groepen). In vergelijking met het bezoek aan de Reyerslaan was dit een bezoek op menselijke maat: geen strikt getimede rondleiding (een vast programma met één minuut hier, één minuut daar en pech als de bus in de file zat) maar een gezellige wandeling tussen de oude toestellen.

Op de verschillende pagina's worden er slechts enkele foto's getoond: er is véééèèèl meer te zien en te beleven. Bezoek is enkel mogelijk in groep en op afspraak, als je het museum bezoekt zal het snel duidelijk worden waarom. Schrijf je in op de website van het Omroepmuseum.

Er worden geen televisietoestellen of televisiestudio apparatuur tentoongesteld, daarvoor moest je naar "70 televisie in België" zijn.

Publicités - Reklame

-