Flageygebouw
Tentoonstelling 70 jaar televisie
Flagey
Servers » TechTalk » Historisch perspectief » Musea » 70 jaar televisie

-

-

Tentoonstelling "70 jaar televisie"
gerealiseerd door de VRT in het Flageygebouw

Het is geen museum met een permanente collectie, maar het is een tijdelijke tenstoonstelling voor de 70 jaren televisie in BelgiŽ. De eerste uitzending is in feite de kroning van Elisabeth II en de regelmatige uitzendingen beginnen eind 1953.

Het bezoek wordt in stukken verdeeld, want er is heelwat te zien en uit te leggen:

Omroepmuseum van de radio
We beginnen met een bezoek aan het omroepmuseum in Leuven. Er waren al uitzendingen voor de tweede wereldoorlog, maar de uitzendingen gaan door tijdens en na de oorlog. Met de komst van de televisie merkt men snel dat de studio's in het omroepgebouw (Flagey) veel te klein zijn en men start met de bouw van nieuwe gebouwen Reyerslaan.

Het omroepmuseum bevat materiaal van de radio-omroep van de VRT/RTB. Bezoek in groep is mogelijk na afspraak, het museum is gelegen niet ver van de Markt van Leuven.

Het Flageygebouw
Zeggen dat men van plan was dit uitzonderlijk gebouw af te breken in de jaren 1990. In het gebouw zijn er opnamestudio's met uitzonderlijke eigenschappen, die nu nog altijd gebruikt worden voor opnames en live uitzendingen. Het gebouw zelf is geklassserd wegens zijn typische architectuur. Op deze pagina worden delen van het gebouw besproken die geen deel uitmaken van de tentoonstelling "70 jaar televisie in BelgiŽ".

Techniek I (zwart-wit) et techniek II (kleur)
Er valt heelwat te vertellen over het technisch aspect van televisie, maar er waren slechts enkele toestellen aanwezig op de tentoonstelling (maar wel de belangrijkste). BelgiŽ schakelt redelijk laat naar uitzendingen in kleur (1971)

Belgische Radio en Televisie
De tentoonstelling werd georganiseerd door de VRT, het is daarom ook logisch dat de belangrijkste programma's van de VRT aan bod komen. Maar alle informatieborden zijn keurig vertaald in het frans en het engels.

Reyerslaan
Om televisie mogelijk te maken zijn de opnamestudio's in Flagey eigenlijk te klein. Na een paar jaar televisie in het Flageygebouw wordt er uitgeweken naar een nieuw gebouw Reyerslaan. De laatste uitzendingen gebeuren in het Flageygebouw in 1974.

Het is mogelijk de studios aan de Reyerslaan in groep te bezoeken.

Publicitťs - Reklame

-