Televisie
MBLE was één van de meest voraanstaande bedrijven in België, met een eigen bedrijfscultuur gericht op innovatie en ontwikkeling.
-

-

Tijdens Expo '58 was het paviljoen van MBLE zeer opvallend, in de vorm van een radiobuis.

Vroeger waren er talrijke bedrijven die electronische apparatuur leverden, zowel voor de particuliere klant als voor de industrie. Een bedrijf dat specifiek gericht was op de B2B (toen gebruikte men dit woord nog niet...) was ACEC, gespecialiseerd in zware motoren, motorsturingen, transformatoren en dergelijke meer. Maar dit bedrijf verkocht ook comsumer-electronica zoals televisies en platenspelers. Het waren vaak toestellen die in modulevorm bij Philips aangekocht werden en dan geassembleerd en voorzien werden van een kast met een eigen design.

Er waren ook lokale merken zoals Precisia (Brugge), Anex (Kortrijk), SBR (Brussel, de grootste belgische radioproducent), Siera, Novak, Barco. De meeste bedrijven werden in de jaren 60 gesloten of overgenomen (meestal door Philips). Philips kocht deze bedrijven vooral voor de specifieke know how en patenten en liet dan de bedrijven doodbloeden. Van al die firma's, wie blijft er nog over? Juist, ja: Barco, nooit overgenomen door Philips. Als ik een wekkerradio moet kopen, dan ben ik verplicht een chinees produkt te kopen, want er worden hier geen radiotoestellen meer gebouwd.

Maar de Philips vestiging van Hasselt zal nog twee uitzonderlijke produkten ontwikkelen: de Compact Cassette in 1963 en de CD speler in 1983. Wat wordt er nu nog gemaakt door Philips in België? Het onderzoekscentrum in Brugge is op sterven na dood. Philips, die vooral bekend was vanwege zijn televisies maakt zelfs geen televisietoestellen meer maar koopt ze in en plakt er zijn naam op.

In de jaren '60 van vorige eeuw was MBLE één van de meest moderne ondernemingen in de wereld, er werd zelfs onderzoek gedaan naar kernfysica (vandaar de atoomkern in het logo). MBLE fabriceerde modules voor diverse toepassingen (processturing, de eerste PLC's zeg maar), maar leverde ook electronika kits. MBLE werd geleid door Vitold Belevitch, een wetenschapper die talrijke publicaties op zijn naam had.

MBLE ligt aan de basis van de hoogwaardige SRPP schakeling (series regulated push pull). De oorspronkelijke versie van MBLE was een echte serie push pull (twee triodes, twee pentodes) terwijl de volgende versies (door Philips gemaakt) een triode te weinig hadden en in feite single ended push pull schakelingen waren.

Toen ik klein was heeft mijn vader (die niets van elektronika afwist) een volledige versterker gebouwd, met toonregeling, microfoonversterker, enz. Bij iedere kit zat er een uigbedreide handleiding om het apparaat te bouwen zelfs zonder basiskennis van electronika.

Gobin in Oostende (nieuwpoortsesteenweg) is een grote componentenwinkel, één van de laatste bedrijven die nog overblijven. Bepaalde dagen zijn er studenten die in de rij staan om onderdelen te kopen voor hun schoolprojecten. Maar de hogeschool zal waarschijnlijk in de komende jaren sluiten (alles wordt in Brugge gecentraliseerd). En dit terwijl de bekendste electronikawinkel van Brugge (Electro 8000) niet meer bestaat.

In die tijd hadden de televisietoestellen geen gescheiden voeding en het toestel was gewoon verbonden met het electriciteitsnet. Dit vormde geen probleem voor het toestel zelf die er op berekend was: de antenneingang werd door twee condensatoren ontkoppeld en alle knoppen waren voldoende geïsoleerd. Maar als men het audiosignaal wou aftappen, dan werd het aangesloten toestel met de netspanning verbonden via de televisie, en die toestellen waren daarop niet voorzien (bijvoorbeeld cassetterecorders zonder geïsoleerde toetsen).

Voor een video-opname speelde het feit dat de televisie niet gescheiden was van het net geen rol: de weinige videorecorders werden allemaal via de RF aansluiting met de televisie verbonden. De scart-kabel moest nog uitgevonden worden.

Het geluid van de televisie was van goede kwaliteit (FM), en het zou dom zijn om het geluid op te nemen met een microfoon. Wat er nodig was, was een schakeling om het audiosignaal te scheiden van de netspanning door middel van een kleine transfo.

De schakeling is bijzonder eenvoudig en bestond uit één enkele transistor als aktief component. Het audiosignaal moest aan de volumepotentiometer afgetapt worden (voor zover de volumeregeling niet met een gelijkspanning gebeurde zoals met het A13 chassis van Philips).

De voeding kon uit het televisietoestel betrokken worden, maar een externe voeding was eigenlijk aangeraden, zeker als de televisie nog met buizen uitgerust was en er dus geen laagspanning voorzien was.

Afbeelding rechts: reklame uit radio Bulletin van januari 1957: Adzam nam de buizen voor zijn rekening en MBLE de overige componenten. Maar MBLE was meer dan componenten alléén. Toen Philips MBLE overnam, dan was het vooral voor de talrijke patenten, want de bedrijven zelf werden één voor één gesloten.


Tussen de kits die door MBLE uitgegeven werden kan men ook een stereo-decoder vinden. De voeding wordt geleverd door een 6.3V∿ spanning afkomstig van de buizenradio of van een kleine externe transfo. De voedingsspanning wordt verdubbeld en gefilterd. Het is een relatief oude kit waarbij er nog germanium transistoren gebruikt werden. De werking van de schakeling staat uitgelegd op de pagina over stereo multiplex. De schakeling is bijzonder eenvoudig uitgevoerd.

Publicités - Reklame

-