Randverschijnselen
in de electronika-branche
ElectroBlog
Root server » Techtalk » Randgevallen » Fabrikanten
De leuke en minder leuke kanten van m'n job als technieker: contact met de fabrikanten en importeurs
-

-

Randverschijnselen


Op youtube kan je videos vinden hoe de verschillende toestellen open te doen (van de fabrikanten zelf krijgen we geen informatie meer). Om een Bose 3-2-1 GS open te doen: with brute force

De gebruikte onderdelen zijn "just good enough" (dat valt des te meer op nu dat ik bij het leger werk).

Fabrikanten
In het begin van mijn carrière (dat is dus ongeveer 25 jaar geleden) werden de techniekers uitgenodigd door de importeurs zodat zij de nieuwe toestellen beter konden herstellen. Ik ben op cursus geweest onder andere bij Metz (in Duitslang), bij Philips (in Nederland en België), Saeco (in Wallonië), Domena (Frankrijk) en Laura Star (daar was het eigenlijk vooral de bedoeling eens lekker te gaan eten).

Tegenwoordig heb je totaal geen feedback meer van de importeurs (voor zover ze nog bestaan). De importeur doet vaak geen herstellingen meer, waardoor je ook niet meer aan service manuals of hersteltips kan geraken. De herstellingen worden door een externe firma gedaan, en deze zullen de winkels niet graag helpen bij eeh herstelling. Een winkel met een eigen hersteldienst is immers een klant minder voor hun diensten.

Een modern bedrijf heeft tegenwoordig produktiefaciliteiten in China, de telefonische support zit in India (enkel voor herstellingen in waarborg, buiten waarborg trek uw plan), de hersteldiensten in Hongarije en Mexico, en de boekhouding in Israel. Een "afspraakje met de baas regelen" zoals in de jaren ’60 en ’70 nog gewoon was, is tegenwoordig niet meer mogelijk, want wie is de baas eigenlijk? Je hebt een CEO, maar die is enkel geinteresseerd in zijn bonus, een paar directeuren, maar die zijn met handen en voeten gebonden (en cumuleren bij verschillende bedrijven en overheden), een paar verantwoordelijken die niet mogen beslissen, de raad van beheer die enkel kijkt naar de dividenten, en dan een hoop mensen die als radertjes in een veel te groot bedrijf werken. Bij wie moet je terecht met je defekte televisie?

De waarborgbepalingen
90 dagen waarborg of levenslang: nooit is het goed!

De zalige tijd van de Zip-drive van Iomega is voorgoed voorbij
Misschien maar beter ook?

Hoe groter de doos...
... hoe meer rommel er in zit

Microsoft liegt!
Microsoft liegt als ze vertellen dat je de 64-bit versie van windows nodiog hebt om meer dan 4GB aan werkgeheugen aan te spreken. Reeds ten tijde van MS-DOS kon het systeem meer dan 64kB aanspreken, en dit met een 16-bit operating system!

Alles kan breder!
Breedbeeld is eigenlijk ontstaan omdat de televisiemarkt in het slop zat. Wat kunnen we “uitvinden” om dezelfde spullen in een nieuw kleedje te kunnen verkopen? Juist, ja: breedbeeldtelevisie.

De zelfstandige kleinhandel
De zelfstandige kleinhandelaar bestaat niet meer.

Dienst-na-verkoop
Een unicum: België is het enig land waar de electro-zaken nog een eigen hersteldient hebben. In alle andere landen is een electrowinkel een gewone handelszaak (vaak aangesloten bij een franchise)

Herstellingen
Toestellen worden minder en minder hersteld, maar als het wèl gebeurt, dan moet u erbij zijn. Ik was erbij en ik maakte dit verslag...

De zalige tijd van de CD-recorder
Er is zeker nog een markt voor de CD recorder!

Publicités - Reklame

-