Blog
Loopbaanbegeleiding
Blogberichten
Servers » TechTalk » Blogberichten: randgevallen » Einde » Loopbaanbegeleiding

Loopbaanbegeleiding

Dit is de uiteindelijke tekst (wat de vakbond ervan gemaakt heeft) van mijn ingezonden tekst over loopbaanbegeleiding. Voor publicatie is de tekst aangepast (de duikboten zijn er uit gevlogen, Nederlanders hebben duikboten, wij vooral mijnenjagers), maar de aangepaste versie heeft blijkbaar de deadline niet gehaald. Het lijkt wel een tekst in de Story, met de typische hoofdingen die vertellen wat je een regel lager zult lezen.
-

-

50+ en een droomjob gevonden

Marc (jaar?) getuigt hoe hij via ABVV-loopbaanbegeleiding in een totaal nieuwe werkomgeving terecht kwam

Marc werkte al 15 jaar in een elektronicabedrijf toen hij te horen kreeg dat er geen werk meer voor hem was. Hij herstelde er elektrische toestellen. En omdat een nieuw toestel tegenwoordig goedkoper is dan een oud te laten herstellen, was er steeds minder werk voor Marc. “Ik voelde mijn ontslag dan ook letterlijk aankomen; twee dagen voor ik mijn ontslag kreeg had ik de ergste migraineaanval ooit.”

“Maar toch bleef ik optimistisch. Uiteindelijk zag ik mijn ontslag als een nieuw begin. Ondanks mijn leeftijd betekende mijn ontslag niet het einde van mijn loopbaan.”

Stap 1: inschrijven bij de VDAB
“Vanaf de eerste dag van mijn opzegperiode ging ik op zoek naar een nieuwe job. En dat is ook een fulltime bezigheid! Gedurende drie maanden deed ik dus in feite twee jobs.”

Marc schreef zich, al erg snel in bij de VDAB als werkzoekende. Hierdoor kreeg hij continu telefoons van interim kantoren. “Jammer genoeg stelden ze me jobs voor die totaal niet geschikt waren voor mij. Want het is niet omdat je een microgolfoven of een computer kan herstellen, dat je ook de productiemachines van een lopende band kan onderhouden, en al zeker niet met een slechte rug.”

Stap 2: De interimkantorenronde
Langsgaan bij tientallen interimkantoren was ook geen succes: “Ik gaf 20 CV's af, maar ging met 17 CV's terug naar huis. Ze hadden niets voor mij. En op de koop toe: bij één van die interimkantoren was er een vacature voor elektronicus bij de Belgische Marine (dat is de vacature die ik uiteindelijk invulde via een ander kanaal), maar de dame aan de balie vond mij blijkbaar niet geschikt voor die job.”

Stap 3: 'jobdoelwit bepalen', dankzij ABVV-loopbaanbegeleiding
Marc wist vooral welke jobs hij niet kon doen. Hij wist echter niet goed welke jobs hij wél nog kon doen. Hij zag het bos niet meer door de bomen. “Ik heb cursussen fotografie gegeven, beheer verschillende websites, schrijf software, etc. Maar als je gaat solliciteren, zoek je best gericht. Hier heeft ABVV- loopbaanbegeleiding mij goed bij geholpen. Bovendien gidste de loopbaanbegeleidster me doorheen het labyrint van de vdab-website. En uiteindelijk vond ik via deze website mijn huidige job!”

Loopbaanbegeleiding = losse babbel?
Voor een buitenstaander kunnen de loopbaangesprekken op een losse babbel lijken. Maar er werd ondertussen veel informatie gegeven. “Ik kreeg telkens schriftelijke opdrachten mee die ik thuis maakte en tijdens het volgende gesprek besproken werden. Toen ik al meer zicht had op welke richting ik uit wilde, kreeg ik sollicitatiecoaching. Want 'hoe je moet solliciteren' is niet iets waarmee een modale werknemer met jaren anciënniteit zich vaak heeft bezig gehouden'”

Marc oefende er een sollicitatiegesprek en zijn CV en motivatiebrieven kregen een nieuwe kleedje. “Dankzij de feedback op mijn sollicitatievaardigheden ontdekte ik dat ik mijzelf nog beter kon verkopen. En dat is me uiteindelijk nog gelukt ook! Een job bij de marine!”

Gemengde gevoelens
Marc had eerst wat bedenkingen bij een job in het leger: “Het was met gemengde gevoelens dat ik mij aangeboden heb in loods C2, in een klein desolaat kantoortje op het einde van de gang. Ik werd al zeeziek gewoon van naar de deinende boten te kijken.”

“Maar tot mijn grote vreugde kreeg ik die job. Ik herstel nu sinds één jaar de oude elektronica in de onderzeeërs. De taken die ik uitvoer zijn zó complex dat je je werk niet alléén kunt doen en dat is ook een verschil met mijn vorig werk. Bovendien is het fysiek zwaarder dan pakweg het vervangen van een deurschakelaar in een microgolf. Ondertussen ben ik ook al eens ferm zeeziek geweest. Ik kon enkel nog denken: 'als het schip ondersteboven zou hangen, zou stuurboord dan nog altijd aan de rechterkant zijn?' Dat komt nooit goed dacht ik toen... Maar het kwam goed.”

Moraal van het verhaal
“Je kan dus wel degelijk nog werken vinden na je 50ste, al betekent dat een nieuwe job in een totaal verschillende werkomgeving. En ondertussen herstel ik nog altijd even graag lampenradio's en schrikdraadapparaten, tussen de soep en de meetomvormers door.”

Publicités - Reklame

-