Kan het nog erger?
Digibrol eb Belgabrol
Blogberichten
Servers » TechTalk » Blog: monopolie » Digibrol & Belgabrol

Digibrol & Belgabrol

-

-

antenne
Leve de ouderwetsche antenne!
Eenmaal geplaatst is die ten minste gratis.
(de gemeentelijke taks op antennes is afgeschaft)
Geldklopperij
Het huidig systeem met verplichte digibox of digicorder heeft talrijke minpunten. De digitale norm is gebaseerd op compressie, die zowel door de producent (VRT, VTM,...) als door de verdeler (Telenet en Belgacom) kan ingesteld worden. De verdeler heeft er baat bij dat de uitzending zo sterk mogelijk gecomprimeerd wordt, dan kunnen er immers meer zenders doorgestuurd worden, of komt er ruimte vrij voor specifieke toepassingen (ooit gemist, film op aanvraag,...). Deze speciale features zijn te betalen, waardoor de free-to-air (de gratis programma's) in het verdoemhoekje dreigen te verdwijnen.

De programma's die nog analoog te ontvangen zijn via de kabel verminderen regelmatig. Immers: in één analoog kanaal kunnen 8 digitale programma's verstuurd worden. Lag het enkel aan de verdeler, dan waren alle analoge zenders al lang van de kabel verdwenen.

De gebruiker is verplicht een decoder te gebruiken voor alle digitale zenders, zelfs voor de zenders die gratis verdeeld worden. De programma's worden namelijk versleuteld, zodat de ingebouwde decoder waarmee de meeste televisietoestellen uitgerust zijn onbruikbaar is. De externe decoder van de verdeler (die de klant verplicht is te gebruiken) heeft talrijke nadelen:

  • De decoder is niet gratis. Nog een maandelijkse kost erbij, bovenop het abonnementsgeld.
  • De decoder verbruikt veel stroom (ongeveer 45€ per jaar), de groten helpen elkaar.
  • De decoder moet permanent ingeschakeld zijn (als dat niet het geval is, dan mag je naar de verdeler bellen om je decoder opnieuw te activeren).
  • De decoder heeft een aparte afstandsbediening nodig.
  • De decoder heeft geen timer, bij afwezigheid kan je maar vanaf één zender opnemen
  • De decoder heeft maar één uitgang, dus als je twee televisies in huis hebt, dan moet je ofwel een tweede decoder huren, ofwel op beide televisies naar dezelfde zender kijken, ofwel analoog kijken (voor zolang het nog kan). Opnemen van één programma en een andere programma bekijken kan niet (kan wel met een digicorder, maar daarvoor moet je weer extra betalen)
  • De decoder loopt regelmatig vast
  • De decoder werkt traag (zappen, opstarten,...). Het is het goedkoopste toestel dat de verdeler op de kop kon tikken.
  • De decoder is lelijk en kan moeilijk weggestopt worden als je een grote plasmascherm aan de muur hebt. Het doet mij denken aan de decoders uit de jaren '70 (maar in die tijd was een decoder nodig omdat televisies nog niet uitgerust waren met een kabel-tuner)
  • De decoder wordt opgedrongen aan de consument, terwijl er degelijke en goedkopere alternatieven zijn.
  • De situatie is verwarrend voor gebruikers die niet technisch aangelegd zijn. Hoe kan ik opnemen met de video? Waarom moet ik zender A kiezen met de afstandsbediening van de televisie en zender B met die van de decoder?
  • De infra-rood ontvanger van de digibrol (en belgabrol) is te breedbandig, waardoor het oog verblind wordt door bepaalde LCD schermen. De digibrol kan enkel bediend worden als de televisie uit is. Oplossing: plaats de digibrol zo ver mogelijk uit het zicht van de televisie. Er mag zeker geen licht van de televisie op de voorkant van de digibrol vallen.
  • Teletekst, weet je wel? Met de komst van het internet in onbruik geraakt, maar bepaalde funkties zijn wel heel nuttig (ondertiteling voor doven bijvoorbeeld). Helaas, je digibrol weet niet wat teletekst is (en de Belgische dovenpopulatie draagt nauwelijks bij tot de omzetcijfer)

je komt terug uit vakantie, en het eerste wat je mag doen is naar telenet bellen om je digibrol opnieuw te activeren.

Sommige toestellen kan je huren of kopen. Als je het toestel koopt loop je het risico dat het toestel na twee jaar en één dag defekt gaat: dan was huren véél goedkoper geweest! (Coulance kennen ze niet bij de belgische duopolie). Buiten waarborg kan je de elko's die bol staan vervangen. Het zijn een 7-tal elko's van 470uF/16V. Gebruik "low ESR 105° 25V" types als vervanging. Deze zijn wat duurder, maar gaan het langer dan twee jaar uithouden.

Dit zijn in het kort de bezwaren van Test-Aankoop. Maar die nadelen worden natuurlijk niet vermeld bij het opmaken van het contract.

Overigens is het aan Belgacom-kant (bijna) even slecht. De decoder lijkt stabieler te werken, maar bij storing zit je gemiddeld drie kwartier aan de lijn vooraleer je een medewerker aan de lijn krijgt. Een medewerker die er niets van kent, je had evengoed de medecijnman van een afrikaans dorp kunnen bellen om de bezweringen die op de belgabrol rusten weg te toveren. Het is geen struggle for pleasure, maar een struggle om binnen te geraken en te mogen genieten van de minimalistische dienstverlening. En na dertig minuten wachten gooien de klanten de telefoon neer en krijgen wìj de volle lading. En wij zijn zelfs geen Belgacom-dealer! Klanten bellen ons op, gewoon om een mens van vlees, bloed en alcohol aan de lijn te hebben, zelfs voor een probleem dat duidelijk afkomstig is van de service provider. De grappige reklames van Belgacom staan in schril contrast met "het leven zoals het is: de klantendienst van Belgacom".

Het kan wel beter: vraag het maar aan de voormalige Indi-klanten. Echter: Indi werd door telenet overgenomen, en onder het mom van "verbeteringen aan het verouderd Indi netwerk" werden alle extra's waarover de Indi klanten konden beschikken één voor één weggehaald (sic! het Indi netwerk was in veel opzichten meer performant wat betreft bandbreedte dan die van telenet, enkel interactiviteit was nog niet volledig voorzien)

En nog erger. De digibrol loopt regelmatig vast. Om uit de blokkage te geraken moet je een harde reset uitvoeren. Heb je een digicorder, dan ben je alle opnames kwijt. Ongelofelijk. En wat nog erger is: een copie van de harde schijf naar een back-up drive is niet mogelijk (de inhoud van de schijf is versleuteld). Dus bij vastlopen ben je al je opnames kwijt. Enkel een handoplegging en 10 onze-vaders kunnen de opnames misschien nog redden. En denk maar niet dat je provider je zou vergoeden...

Regelmatig wordt de software van je digibrol bijgewerkt (daarom moet de apparaat constant ingeschakeld blijven en verbruikt het stroom). Bij deze update gaan soms de gebruikersinstellingen verloren. Dat wil dus zeggen dat je de zenders opnieuw mag sorteren als je niet wilt dat VTM op één staat. Had je een timer-opname voorzien, dan mag je die op je buik schrijven, want op de harde schijf zal ie niet staan.

Zelfs bij een gewone weergave van een opgenomen programma moet de digicorder met het "moederschip" verbonden zijn om te werken. Het is dus niet mogelijk een paar opnames te maken op de digicorder om die dan later op vakantie te bekijken. Er werken bij Telenet blijkbaar een paar mensen wiens taak het is om de Telenet-ervaring zo negatief mogelijk te maken. Bel maar eens the number of the beast 015 666 666, dat weet je direct wat ik bedoel. Dat zijn dubbel-agenten van Belgacom, die de boel saboteren, hoe kan het anders dat je met zo'n minderwaardige dienstverlening opgeschept zit? En ik heb gehoord dat er een tijdslot zit op de gemaakte opnames. Na een paar maanden is het best mogelijk dat je opnames niet meer beschikbaar zijn. Of je verandert van soort abonnement, en je digicorder wordt volledig gereset.

Maar ook de omroepen gaan niet vrijuit. “De consument kan te gemakkelijk opnemen”, waardoor de eigen diensten Net Gemist, iWatch en C-More inkomsten moeten missen. De omroepen krijgen toch en dotatie of leven toch van de reklame?

Vroeger kon de consument ook al opnemen, daarvoor had hij enkel een video nodig (een video dat je nu in geen enkele winkel meer zal vinden, die worden gewoon niet meer gemaakt). Dat je nu ook zou moeten betalen om een programma achteraf te bekijken is een duidelijke stap achteruit.

Mensen moeten betalen voor de kabel (met een paar basisprogramma's, het aantal wordt alsmaar beperkter), voor de digibox of digicorder, en ze zouden die niet mogen gebruiken? Wat een scheefgegroeide situatie is dat allemaal. Maar ja, het is gemakkelijk de consument taksen op te leggen. Kijk- en luistergeld is misschien verdwenen, maar er zijn nieuwe verdoken taksen ontstaan.

Als je je abonnement bij Telenet wilt verbreken, kan je niet zomaar je digibrol binnen gooien bij een telenet center. Er zouden anders nogal wat ruiten sneuvelen bij de telenet centers. Om een abonnement af te sluiten, geen probleem, als je voor een dure pack kiest wordt zelfs de rode loper uitgerold. Om je abonnement bij telenet te verbreken moet je eerst bellen (naar het nummer dat nooit opgenomen wordt), telenet stuurt dan misschien een brief, die misschien door b-post verdeeld wordt, en met die brief kan je je aanmelden in een telenet center. Pas op als je de procedure niet precies volgt, want je abonnement (en de huur op de digibrol) blijft lopen. Een klant uit Oostende was zou gefrustreerd dat hij een gerechtsdeurwaarder onder de arm heeft genomen, de digibrol op de balie heeft gegooid en GEIST dat zijn abonnement zou beëndigd worden. Die gerechtsdeurwaarder heeft hem geld gekost, maar minder dan zijn dure abonnement die anders nog maanden had kunnen doorlopen. Om nog niet te spreken van de torenhoge gsm kost om binnen te geraken.

En heb je het al gemerkt? Aktivatie is meestal gratis, maar als je de digibrol binnenbrengt lopen de kosten op alsof er een kerncentrale gedecontamineerd moet worden. Die versleten elko's die lekken plutonium, dat kan niet anders. De "gratis" aktivatie van alle dommeriken uit je buurt betaal je met de afsluiting.

De dealers worden aangezet om geen analoge televisie meer te verkopen. In een interne nota staat uitgelegd dat de klant ook digitale televise erbij moet nemen. De dealer kan een shake online registreren (een triple play waarbij de klant telefonie, internet en digitale televisie in één pakket koopt) en zijn commissie opstrijken, maar voor een analoge televisie is er geen commissie meer voorzien. Tja, met Triple play verdient Telenet iedere maand driemaal zoveel zonder extra inspanning, terwijl de klant moeilijker naar de concurrentie kan lopen.

Een Telenet dealer kan geen concurrerende produkten verkopen (Belgacom of tv-vlaanderen). De klanten zouden kunnen vergelijken... Als je dat probeert verlies je je dealerschap. Exclusiviteitscontracten zijn altijd een teken van zwakte.

De elko's van de digibrol

Zoals alle huidige electronische toestellen zijn de digicorders uitgerust met te zwakke elko's. Deze onderdelen gaan na twee jaar defekt. Een mogelijke oplossing is een nieuwe digicorder kopen/huren (soms moet je een nieuwe digibrol kopen, de andere keer moet je die huren, ik geraak er niet meer wijs uit).

Het kost je wel een hele pak geld als je een nieuwe digicorder moet kopen, en al je opnames ben je natuurlijk kwijt.

De elko's van de digicorder zijn gemakkelijk te vervangen: ze zitten allemaal samen aan de voedingsconnector en zijn aangeduid met een rode stip op de foto. De elko's zelf zijn standaard hoge-temperatuur-types van 470µF/16V (kiest er van 680µF/25V, die gaan wat langer mee). Bij Farnell kan je speciale types van Panasonic kopen: zij zijn de meerprijs waard.

Monopolie of duopolie

Monopolie of duopolie, maakt niet veel uit. Op televisioneel gebied staat Belgacom nergens (ondanks hun reklame). Telenet heeft de facto een monopolie. Het zenderpark van de VRT werd te koop aangeboden, en Telenet heeft die gekocht. Met het zenderpark willen ze voorlopig niets speciaals doen, het is gewoon een voorzorgmaatregel zodat er geen concurrent in hun vaarwater zou komen.

Telenet en VTM hebben de voetbalrechten van Belgacom afgesnoept. Bon débarras, zou ik zeggen, ik kijk naar geen van beide. Maar het groot aantal klanten dat van Belgacom naar Telenet overstapt zorgt voor file in de pipeline: bij storingen mag je minstens drie weken wachten op een technieker (als je telefonisch binnen geraakt tenminste), want de nieuwe klanten hebben voorrang. Voor de gewone klanten stijgt het abonnement echter met een paar euro per maand voor extra programma's die ze niet gevraagd hebben.

Een lezer van een krant kon het niet beter formuleren:

"Met telenet is het steeds een probleem wanneer je ze nodig hebt. Ik ben het alvast koetsbeu en stapte naar de hoofzetel in Mechelen. Amaai wat een luxe, één en al marmer en bij de bouw kon het geld blijkbaar niet op maar toen ik aan één van de topmodel hostesses zei waarvoor ik kwam stuurde men mij naar buiten om de hoek waar ik de klantenservice ging vinden en jawel.... Ik kon die met wat zoekwerk vinden maar kwam van het ene uiterste in het andere uiterste terecht, kaal simpel, koel ja sorry het verschil is zo groot dat ik er geen woorden voor heb. Toen ik eindelijk voor een bediende zat keek die me niet eens aan en was constant bezig met zijn computer.... Ten einde raad zegde ik dan maar mijn abonnement op met onmiddelijke ingang... en of hem dat een barst kon schelen. Telenet is einde verhaal wat mij betreft."

Maar de gouden jaren van de digibrol zijn voorgoed voorbij. In alle omringende landen wordt er reeds gebruik gemaakt van een gestandardiseerde CI module (Common Interface). De groep waartoe Telenet behoort biedt CI modules aan in het buitenland (anders zouden de klanten overstappen naar een andere provider, want daar is er geen monopolie). Alle moderne televisietoestellen zijn uitgerust met een dergelijke kaartlezer.

Een CI module kost minder dan 100€, en éénmaal aangekocht blijft ie je eigendom. Je moet dus geen maandelijke abonnement betalen (noch electriciteit voor de stroomverslindende digibrol). Test Aankoop heeft berekend dat de kostprijs voor de klant ongeveer 125€ per jaar bedraagt!

De CI-module voorziet in alle funkties van de digicorder, en als de televisie uitgerust is met een harde schijf (of een aansluiting heeft voor een externe harde schijf), dan kunnen opnames op de schijf gemaakt worden. Zo heb je een digicorder in je televisie, zonder het extra verbruik en de kost van de digicorder.

Maar ja. Te mooi om waar te zijn. Er bestaat ook CI+ (in feite CI--) waarbij de verdeler de alle mogelijkheden kan inperken: geen opname en geen timeshift mogelijk. Ik ben er verdomd zeker dat Telenet deze kaartversie zal aanbieden, waarbij alle extra mogelijkheden die door de televisie aangeboden worden gefnuikt zullen zijn. Omdat CI-- minder verspreid is, zijn bepaalde televisietoestellen ook niet compatibel met CI--, waardoor de klant toch een digibrol moet kopen.

Wie de damage-control boodschap van Telenet kan interpreteren (naar aanleiding van het Belgisch Kampioenschap decoderwerpen) weet maar al te goed wat Telenet van plan is: “de klant kan geen gebruik maken van opnames”.

Ondertussen zijn we al een paar jaren later, ik werk niet meer in dezelfde sector, Telenet bestaat helaas nog altijd, maar ook Proximus is een veel te lompe mastodont geworden, die als er eens een fout gemaakt wordt in de fakturatie altijd ten koste van de klant is. Mijn raad is dus: laat je fakturen nooit domiciliëren, maar laat ze via post opsturen en betaal ze op de vervaldatum.

Publicités - Reklame

-