De CD recorder
“Where is my badjas?”
Blogberichten

De CD recorder

Rond de eeuwwisseling heeft Philips een reeks CD recorders op de markt gebracht. In die tijd was dit een vooruitstrevend toestel (CD recorders voor de computer bestonden nog maar pas). Het was een gemakkelijke manier om fonoplaten te digitaliseren, om radio-uitzendingen op te nemen of om een eigen selectie uit CD's te maken.

Na 10 jaar gaan die toestellen allemaal defekt (laser versleten). Er zijn echter geen onderdelen meer te verkrijgen, en er is geen alternatief. Mensen willen fortuinen betalen om hun toestel hersteld te zien (juist omdat er geen alternatieven zijn), het CD-R loopwerk wordt echter niet meer gemaakt.

Het CD systeem is gestandardiseerd en kan overal gebruikt worden: binnen 10 of 20 jaar zullen de gemaakte opnames nog altijd afgespeeld kunnen worden (waarschijnlijk op een UV_Ray speler). Bepaalde types CD-R plaatjes (azo dye met gouden reflektielaag) zouden meer dan 100 jaar hun informatie behouden. De CD is dus ideaal als opslagmedium voor audiotoepassingen. Het vervangt de populaire compact cassette met zijn beperkte houdbaarheid (de oxydelaag komt los van de polyester drager) en matige audiokwaliteit.

Ah, dat zalig, ouderwets logo (1962!)

10 jaar geleden, dat is ongeveer de periode dat Philips totaal de mist is ingegaan. Hun televisietoestellen werden slechter en slechter, ze hebben hun hifi-tak laten doodbloeden (Marantz). Niet verwonderlijk dat ze ook de CD recorder afgevoerd hebben.

De CD-recorder is nooit een echt populair produkt geweest. Al snel werd de CD verdrongen door de mp-3. Maar het is wel een niche-produkt. Tegenwoordig wordt je verplicht een computer aan te kopen om je oude vinylcollectie te digitaliseren. Radioprogramma opnemen? Dan heb je de cassette of de computer. CD mix maken voor in de auto? Computer kopen! Er is geen verleden en er is geen toekomst meer. Wie weet nog wie de vorige eurosongwinnaar was?

Na een lange periode in de vergeetput daagt de receiver weer op (vaak verkeerdelijk “reciever” geschreven door de jeug“t” van tegenwoordig). Weg met de midiketen, weg met het surround systeem, de klanten willen weer een degelijk toestel (dus ook geen bose meer). In een nieuw kleedje gestoken zou de CD-R het zeker goed doen, als alternatief op de onverwoestbare cassettedeck!

Wat zou de CD recorder nieuwe versie moeten hebben? Vooral een digitale buffergeheugen, zodat je direct kan opnemen met een druk op de knop (achteraf of tijdens de opname plaats je een CD-R in de drive en die wordt dan automatisch en aan hoge snelheid gebrand). Een zwak punt van CD-R is dat bij ieder plaatje de schrijfstroom van de laser gecalibreerd moet worden (Optimum Power Calibration), en deze calibratie neemt tijd in beslag. De “Orange Book” voorziet zelfs een speciale strook op het plaatje waar de drive een test-opname kan maken!

De digitale buffergeheugen is gemakkelijk te implementeren: een computer heeft tegenwoordig een werkgeheugen van meerdere gigabytes. Ruim voldoende dus om een volledige CD te bevatten (650MB). Een geheugenlatje kost tegenwoordig een paar euro's, voor de prijs moet je het niet laten!

PublicitÚs - Reklame

-