Breder, sneller (hum...)
...maar niet beter
Blogberichten

Time is money

-

-

Time is money, en daarom zitten we nu in de economische crisis. Remember de eerste televisietoestellen? Je moest minstens 20 seconden wachten eer je geluid en beeld had. Met de komst van den transistor had men direct geluid. Wat een vooruitgang! Nu zijn we echter opnieuw achteruit aan het boeren. Het duurt in het beste geval 15 seconden vooralleer het toestel begint te werken! En zappen naar de gewenste zender terwijl het toestel opstart zit er niet in. Het is (bijna) even erg als windows vista...

De oorzaak is (alweer) die vervloekte HDMI. HDMI is niet zomaar een input zoals video, component of s-video. Het is een beveiligde digitale stream. De televisie moet zich "aanmelden" bij de bron (een beetje zoals een computer op een windows domein). Zonder correcte aanmelding, geen toegang tot de beelden. Voor het aanmelden en decoderen van de beelden is heelwat rekenkracht nodig.

Nonsense and complexity

Zelfs Philips, de maker van de PCL 805, de quickstart beeldbuis en de platte televisie ontdekte dat 15 seconden wachten toch niet zo modern was. Wat hebben ze dan uitgevonden? Een nieuwe menu-item: Eco-standby en Fast-standby. Bij eco-standby schakelt het toestel normaal uit als op de standby-knop gedrukt wordt. Bij fast-standby blijft de processor werken. Echter: de backlights blijven ook branden (foutje!), waardoor je televisie evenveel verbruikt in standby als tijdens de normale werking.

Overigens zit er geen echte aan-uit schakelaar meer op dergelijke televisietoestellen: ze gingen veel te vaak defekt (oplossing bij onweer: prise uittrekken). In plaats van de ontwerpers of de CEO te onstslaan voor een dergelijke farce, ontslaan ze enkele honderden werkmenschen (kost hun evenveel en die krijgen geen gouden parachutes, hoogstens een platte tévéé die 15 seconden nodig heeft om op te starten).

P H I L I P S
"Produkt Hopeloos, Ieder LCD Is Praktisch Stuk".

En vertel het niet voort, maar Philips heeft de handdoek in de ring geworpen wat betreft nieuwe ontwikkelingen op televisioneel gebied (deze tekst is in 2010 geschreven). Wat er in de pipeline zit wordt verder geassembleerd en verkocht, maar er komen geen technische vernieuwingen meer. Philips kan gewoon niet meer mee met de groten (terwijl het bedrijf vroeger de grootste televisieproducent was!) Het laatste dat Philips uitgevonden heeft zijn de omgevingslichtjes achteraan (niet echt een technologische doorbraak moet ik zeggen, in de jaren '60 kon je ook een tevee kopen met een lampje).

  • Hoe groter de firma, hoe meer lucht er in zit.
  • Alles kan breder!
  • Niet bruikbaar in de ruimte

    Je zou denken dat ik niet zo technologie-minded ben. Niets is minder waar! Ik heb brede interesses, bijvoorbeeld,… heu… de ruimtevaart. Wat heeft onze nationale cosmonaut meegenomen in zijn piepkleine capsule? Een draagbare harde schijf voor muziek onderweg. Muziek downloaden van het internet en op facebook zitten mag niet van z'n baas. Met een geplande afwezigheid van 6 maanden komt ie niet toe met een geheugenstick, het moet zo'n kleine harde schijf zijn die je via USB op je computer aansluit. De schijf heeft het uiterlijk van een persoonlijke whisky-fles.

    Op de verpakking een slogan "DROP GUARD". Weet je wel hoe zo'n valbescherming werkt? In rust staan de koppen op een speciale positie, zodat de magnetische plateaus niet beschadigd kunnen worden bij schokken. Tijdens de normale werking zweven de koppen boven de magnetische laag. Een kleine stoot en de koppen maken een botsing tegen de plateau's van de schijf. De plateaus draaien aan meer dan 5000 toeren per minuut, de schade is dus aanzienlijk bij een schok. Een dergelijke catastrofe kan echter gemakkelijk vermeden worden: de harde schijf is namelijk uitgerust met een kleine G-sensor (zwaartekracht of versnellingssensor, dezelfde sensor die in de wii en shii gebruikt wordt —weet je trouwens waar de G-spot van vrouwen gelegen is? Op het einde van de shopping...). Als de zwaartekracht plots wegvalt, dan is het een teken dat de schijf aan het vallen is (vrije val). De electronika beweegt dan de koppen vliegensvlug naar de rustpositie, zodat er geen schade aan de koppen of magnetische plateaus kan gebeuren.

    Echter: ook in de ruimte is er geen zwaartekracht. De harde schijf zal weigeren te werken, want die verkeert in een "vrije val" situatie en zal de koppen blokkeren in ruststand.

    Je zit dan uren en uren (eigenlijk: dagen) in een piepkleine capsule, en als je eindelijk je iss bereikt en je een paar mp-3's wilt beluisteren, dan weigert de drive wegens geen zwaartekracht! En de volgende aflossing is maar binnen 6 maanden. Tijd om eens goed te vloeken. De ouderwetse sovjet-technologie (de gramofoonplaat) en het bijgeloof (de muntjes op de spoorweg van de raket) hadden toch hun goede kanten... Alhoewel: een gramofoonplaat zou ook niet werken in de ruimte wegens het ontbreken van de naalddruk!

    Geprogrammeerd uitval

    Hotel TV

    Een fabrikant van koffiemachines en (voorlopig nog) televisies gebruikt in zijn hotel-tv's elko's van minderwaardige kwaliteit. Een hotel-televisie is een toestel van de hogere prijsklasse met extra functionaliteiten (ingebouwde radio, meer ingangsmogelijkheden,...). Dergelijke apparaten zijn bedoeld om langer mee te gaan dan gewone toestellen (ze worden immers intensiever gebruikt dan gewone televisie-toestellen, en de klant heeft daarvoor extra betaald).

    De fabrikant is op de hoogte van het mankement, het staat zelfs vermeld op techniekers-fora. Laatst een splinternieuwe hotel-televisie geöpend: nog steeds dezelfde kattepis-elko's, terwijl de fabrikant al meer dan 6 maanden op de hoogte is. De enige conclusie dat je kan trekken is dat de maker bewust minderwaardige componenten gebruikt zodat zijn toestellen minder lang meegaan. En nog iets: op deze zogenaamde “professionele” toestellen heb je maar één jaar waarborg. De beeldkwaliteit is trouwens zo erbarmelijk (zelfs met de elko's nog niet bol), dat je al heel vlug uitkijkt naar een betere televisie…

    Een andere mogelijkheid is dat deze toestellen in China gemaakt worden (het is aan de printkwaliteit duidelijk te zien) en dat de fabrikant een hoop containers met televisies besteld heeft. Toen de fout voor het eerst opgemerkt werd, waren de overige containers nog onderweg en konden de toestellen niet terug geroepen worden.

    Publicités - Reklame

    -