Apple ifoon:
technologie tot in de kleinste hoekjes
Blogberichten
Servers » TechTalk » Blogberichten: monopolie » Drie appels hoog...

Apple

-

-

Drie appels hoog: de smurfenwaarborg

Apple wordt vaak met technologie geassocieerd. Terwijl de schurk het moet stellen met een Samsung gsm (gemaakt in Korea), of nog erger met een Europese Nokia, loopt de held rond met een ifoon (gemaakt in de VS). Miami CSI en iPod: het perfekt huwelijk.

Maar hebben jullie al zo'n ifoon (of ipoot) eens goed bekeken? Neen, niet naar het scherm kijken. Neen, niet op de vloeiende, aerodynamische lijn letten. Kijk naar de details. Ten eerste, het wordt in China gemaakt (de verenigde staten maken enkel SUV's), en ten tweede, het toestel kan niet open. Enfin, het kan wel open, maar niet meer dicht. Dit wordt wel een probleem in geval het toestel defekt is en hersteld moet worden. Een ipod openen doe je op de volgende manier (en dan is een herstelling echt nodig om het toestel opnieuw werkende (en dicht) te krijgen).

De oplossing is dus: niet herstellen, gewoon vervangen tijdens de waarborgperiode, en buiten de waarborgperiode zo'n hoog bedrag vragen dat de klant een nieuw toestel koopt (als hij geleerd is: van een ander merk).

Maar de waarborg vervalt als het toestel schade heeft opgelopen door verkeerd gebruik. Als je op je ifoon gaat zitten, dan barst het display: pech, geen waarborg (niet doen, dus). Als de connector van je ipoot (meervoud: ipoden?) gekraakt is: geen waarborg. Als de hond met je idinges speelt en d'er zijn tanden in zet: geen waarborg. Apple is zeer creatief in het vinden van redenen om de waarborg te weigeren: de waarborg op computers wordt geweigerd als de computer gebruikt werd in een omgeving waar hevig gerookt werd.

Maar ook bij (vermeende) waterschade komt de technologie goed van pas (bij vermeende waterschade bedoel ik dat de fabrikant de schuld nog niet bij de gebruiker kon leggen). Geen sporen van val, geen barsten, geen gebroken connector, geen tandafdruk van de hond. Het ziet er echt niet goed uit voor Apple. Maar hier komt Miami CSI van pas. Om "waterschade" te detecteren gebruiken de mensen van Apple een detector in de buurt van de koptelefooningang. Wordt de detector roze, dan is er sprake van vochtschade en vervalt de waarborg. Zonder het toestel te openen. Tja. Veel toestellen in waarborg heeft Apple tot nu toe niet moeten herstellen... Er zijn gevallen waarbij de sensor van kleur veranderd is door luchtvochtigheid (gebruik in een fitness ruimte). Bij een controle achteraf bleek er geen enkele spoor van waterschade in het toestel (bron).

Apple heeft de gewoonte veel geld te vragen voor dingen die normaal gratis zijn. Apple klanten verwachten blijkbaar dat ze moeten betalen voor alles en nog wat (Unix gebruikers daartegenover verwachten dat alles gratis is, dat hebben we ook al gemerkt in de winkel). Het negatieve gevolg is dat andere spelers op de markt gebruik maken van dat feit om eveneens geld te vragen. Bepaalde internet-kranten lezen via iPad lukt niet meer, je moet een App. downloaden en een abonnement betalen.

De vendor lock in van Apple gaat nog veel verder. “Apple Inc. is well-known for its lock-in practices” staat er op de site van Wikipedia. Apple heeft zijn klanten in zijn greep, want die zullen niet gemakkelijk overstappen naar Windows (dagelijks krijgen ze negatieve reklame over microsoft te horen, en positieve reklame hoe zij wèl de juiste keuze gemaakt hebben door voor Apple te kiezen).

Maar is dat wel echt de juiste keuze? Vaak presteren de Macs niet veel beter dan goedkope massa-produkten. En van zodra je microsoft windows door een unix versie vervangen hebt, heb je geen enkele reden meer om voor Apple te kiezen: beide draaien immers op dezelfde operating system.

De Apple-computers draaien inderdaad op de open source Unix. Open source betekent dat de software vrij te gebruiken is (je bent zelfs vrij om afgeleide software te maken en die te verkopen). Dit is wat ze bij Apple doen: ze baseren zich op het werk van vrijwilligers en vragen daar veel geld voor.

Vendor lock-in

Het nieuwe i-ding van Apple heeft internet access (alle gsm's zijn nu "smart" en kunnen dat ook). Echter niet via een gewone SIM-kaart zoals wij die kennen in de meeste toestellen (mini-SIM), maar via een kleinere micro-SIM dat (toen) door geen enkele operator ondersteund wordt. Het is alsof een autoconstructeur voertuigen zou bouwen die enkel op luchtvaartbrandstof zouden rijden. De bedoeling is het “locken” van het iPad aan een welbepaalde provider (dat is niet de eerste keer dat Apple service-providers naar zijn pijpen doet draaien, cfr. de AppStore).

Winkels die zo zot zijn apple producten te verkopen moeten zelf opdraaien voor de kosten als een iFoon of een andere onDing het tweede jaar defekt gaat, want Apple zelf ken maar een waarborgperiode van één jaar (de winkels die zo stom zijn applespullen te verkopen moeten maar voor de kosten opdraaien). En meestal zijn de kosten zo hoog dat de verkoper de klant beter een nieuw toestel geeft. Kleinere winkels zijn noodgedwongen gestopt om de appel-rommel te verkopen, en waarschijnlijk is dat ook de strategie van Apple: enkel grote, luxe winkels mogen nog de Apple produkten verkopen.

Bij Apple moet je betalen voor een SMART-utility, voor windows kan je een gratis programma downloaden, en bij Linux zit er standaard een SMART utility ingebouwd (een smart programma test de conditie van je harde schijf en is eigenlijk een must).

Externe harde schijven worden tegenwoordig vaak in NTFS geformateerd. Dit formaat laat grotere bestanden toe (bestanden van meer dan 2 GB zoals films). Open source Linux zoals Ubuntu ondersteunt van meet af aan NTFS volumes (lezen en schrijven). Bij de laatste versie van Apple (Sleeping Lion ter vervanging van Slow Lizard) is er echter geen ondersteuning van NTFS meer ingebakken. Je koopt een dure Imac (of je doet een upgrade van je operating system) en je kan je externe schijf niet meer gebruiken... Typisch Microsoft zou je denken, maar hier is de schuldige Apple.

Willen de iklanten gebruik maken van hun nieuwe speelgoed (een ifoon of ipoot), dan hebben ze pech als ze met een 4 jaar oude Mac opgeschept zitten: ze zullen een nieuwe software-licentie moeten aankopen. Zonder geschikte software kan de ipoot niet opgestart worden. ifoon en ipoot werken dan weer wel op de 10 jaar oude XP (nog altijd goed voor 50% van de geïnstalleerde computermarkt in 2011).

De 1.8 inch micro-drive bestaat al lang en werd vroeger gebruikt in mp-3 spelers. Tegenwoordig wordt het toegepast in netbooks en tablets. In vergelijking met de meer klassieke 2.5 inch schijven zijn de afmetingen kleiner, maar deze kleinere drives zijn volledig compatibel.

Op vraag van Apple heeft Samsung echter een speciale versie van deze drive gemaakt met een niet-compatibele aansluiting, terwijl dezelfde drive ook geleverd kan worden met een normale sata-aansluiting. Intern is de schijf een gewone 120GB 4.2kRPM SATA schijf.

Dit betekent dat als de computer defekt geraakt, het onmogelijk is om de harde schijf op een normale computer aan te sluiten om de gegevens te redden. Had je maar gèèn Apple gekocht!


Een ifoon van appel komt in herstelling. Glas beschadigd, zoals zo velen. Zijn ze bij appel nooit op het idee gekomen om een soort plastiek te gebruiken? Plastiek wordt zelfs gebruikt in optische instrumenten, dus zo slecht kan plastiek niet zijn.

Appel zou appel niet zijn, als je het toestel met een gewone schroevendraaier zou kunnen open doen om het raam te vervangen. Neen, je hebt specifieke gereedschap nodig, wat het herstellen automatisch duurder maakt. Enkel een paar bedrijven kunnen het zich veroorloven zo'n set te kopen, je hebt al de facto een monopolie wat herstellers betreft. Het gereedschap moet ook afgeschreven worden, wat de herstelling zeer duur maakt. Binnen een paar maanden komt appel immers met een nieuw toestel, met een ander soort schroeven, en je mag opnieuw een setje kopen. Ook in hun computers zitten er trouwens abnormale schroeven (enkel om het glas weg te halen heb je geen enkele schroevendraaier nodig!).

"Jobs werd zelf de Big Brother die hij bestreed"

In een artikel schrijft Jan Kuitenbrouwer dat het Apple van Steve Jobs nog veel erger is dan het Microsoft van Steve Balmer en Bill Gates. Steve Jobs kwam op de proppen met het slogan “Think different” (een allusie op het slogan “Think” van IBM), een regenbooglogo, informele klederdracht, individualisme. Apple was duidelijk "different".

Maar terwijl er bij Microsoft de deuren open gingen (zij het op een kier), gingen de luiken juist op slot en grendel bij Apple. De medewerkers bij Apple hebben spreekverbod met de pers. Het volledig bedrijf op Infinite Loop 1 in Cupertino zit vol camerabewaking, bronkode wordt niet vrijgegeven en Apple ontwikkeld geen compatibele producten.

Apple beperkt moedwillig de mogelijkheden van zijn apparaten. Bluetooth maakt het bijvoorbeeld mogelijk om te communiceren met andere apparaten, zodat je draadloos internet hebt, bestanden kan uitwisselen en documenten uitprinten met Samba, je agenda kan synchroniseren op je PC,...enz Dit kan allemaal niet met Apple: alls moet via de servers van Apple zelf gebeuren, of ten minste via een provider die door Apple aangesteld werd (Apple verdient daar zelf aan). In Amerika moet al het data-verkeer die door Apple devices gegenereerd wordt via het netwerk van AT&T passeren, en die verdienen er goed aan.

Blackberry zit trouwens ook op hetzelfde (verkeerde) spoor: niet lang geleden raakten de servers van RIM (Research In Motion) gesatureerd, waardor het hele dataverkeer van de Blackberries in de knoop geraakte: geen internet meer, geen mail meer, geen agenda meer, want alles moet via de servers van het bedrijf. Terwijl het internet gebaseerd is op 'fail safe' praktijken (betrouwbaarheid door redundantie) moet bij Apple en Blackberry alles via een flessenhals passeren. U heeft er zelf om gevraagd.

De mooie Apple toestellen worden bij Foxconn gefabriceerd, een conglomeraat waar er niet op de levensomstandigheden van de arbeiders gelet wordt. De mensen slapen in de kelders van de fabriek, in slaapzalen zonder comfort, stapelbedden, 3 mensen in een ruimte van 2 meter op 3 meter. Hoe meer ik lees oven Steve Jobs, hoe meer ik Bill Gates sympathiek vind.

Bij een normaal merk zoals Miele, Bosch en Whirlpool kan je gemakkelijk aan onderdelen geraken. Deze bedrijven hebben een eigen site waar je de exploded views kan raadplegen en de nodige stukken bestellen.

Bij Apple is dit niet zo (maar ook bij de nieuwere merken is dit het geval). Bij HP moet je de wisselstukken bij een componentenfirma bestellen, dat valt dus nog mee, maar bij Apple moet je terecht bij een duistere firma (die drie maanden later opgedoekt wordt). Je moet altijd voorafbetalen en je bent niet zeker dat je het juiste stuk bekomt (of dat je iets bekomt). Terwijl het goed geweten is dat de schermen van de iFones spontaan bartsten, dat de home-button het automatisch begeven na 1500 push-ins en dat de microfoon niet bacteriebestendig is (altijd bellen met een hospitaalmasker aan).

Apple profileert zich als top-firma, maar om wisselstukken te verkrijgen moet je die bestellen bij de chinese maffia.

En om de kosten nog verder op te jagen en de techniekers totaal te ontmoedigen zijn er geen vijzen, maar wordt de behuizing aan elkaar geplakt (langdurend opwarmen totdat de lijn zacht wordt is de oplossing). Als er wel vijzen nodig zijn (in computers, bijvoorbeeld), dan heeft ieder onderdeel zijn eigen type vijs: driekantig kruis, torx met abnormaal aantal tandjes, twee of drie puntjes,... De schroevedraaiers dat je koopt zijn niet meer bruikbaar bij de volgende versie. Bij een software-update worden er trouwens nieuwe vijzen doorgestuurd over het internet.

Definitie:
Applecare: dienstverlening die bij andere merken gratis is.

Publicités - Reklame

-